2007. augusztus 27., hétfő

Előszó


Ezt a könyvecskét Kriszti barátnőmnek írtam, amikor 2002-ben nagyon készült első babájára, valamint Johannának, Szilvinek, Nellynek, Piroskának szántam, és mindenki másnak, aki még hasonló cipőben jár vagy járni fog.
Értelemszerűen nem orvosi vagy más szakmai tanácsokat próbálok adni nektek, egyszerűen csak leírtam, mi az, ami nálam bevált vagy éppen nem vált be a sok-sok év alatt.
Krisztivel régóta ismerjük egymást, akkor nekem “még csak” három gyerekem volt, és mindketten ugyanannál a nagy nemzetközi cégnél dolgoztunk. Majdnem egy évtizeddel később a férjemmel egy kisfiút fogadtunk örökbe, majd 2003-ban, 40 éves szülinapi ajándékként következett kislányom világrajötte, amolyan bónuszként az élettől.

Ötödik gyermekemmel néhány hónapot otthon töltve egy éjszakai szoptatás alatt érett meg bennem az elhatározás, hogy össze kellene foglalni tapasztalataimat, hogy átadhassam azoknak a babát tervező (barát)nőknek, akik körülöttem sorban akkoriban vállalkoztak első gyermekükre. Belegondoltam, mennyi mindent tudnék én is még mindig másképpen csinálni, ha újra kezdeném, ezért három hét alatt meg is írtam ezt az összefoglalót…

Amíg néhány évtizede Magyarországon évi kétszázötven-ezer csecsemő született, ma ez a szám évi százezerre csökkent, ezért a fiatal szülők alig látnak a környezetükben szoptató, pelenkázó, fürdető kismamákat. A család mint fogalom is átalakult időközben. A gyerekvállalás az esetek nagy részében már nem a házasságkötést követi, azaz a párkapcsolatok “szentesítése” legtöbbször a baba felsírásától, vagy inkább a terhesség vállalásának pillanatától számítható.
Többségében elsőszülött gyermekek jönnek világra, ezzel a szülők a maguk életében úttörő vállalkozást folytatnak. Akinek sikerül jól felkészülnie a feladatra, sok tanácstalanságtól, csalódástól, és nem utolsósorban számtalan felesleges holmi beszerzésétől megkímélheti magát.
Ma nem működik igazán az évezredekig bevált módszer, amikor a babázás fortélyai anyáról leányra szálltak, hiszen a lehetőségek, és az új ismeretek olyan gyorsan fejlődnek! Míg például Benjamin Spock anyáink korában még feles tejhigítással való csecsemőtáplálásra biztatott, a tudomány mai állása szerint ez ma egyáltalán nem javallott.
A boltok választéka szinte korlátlanul zavarbaejtő, ami egyrészt nagy segítség a néhány évtizeddel ezelőtt jellemző állapotokhoz képest, ugyanakkor a szülő-jelölteket eleve megrémítheti, mert úgy tűnhet, iszonyú beruházással jár egy baba felelősségteljes vállalása.
Persze a lehetőségeitektől és elhatározásotoktól is függ, hogy néhány tízezer, vagy több százezer forintot költötök a babára, már érkezését megelőzően. Akármennyit is fektettek azonban ebbe a vállalkozásba, a sok-sok holmi egy része semmilyen módon nem lesz a segítségetekre, vagyis feleslegesnek fog bizonyulni.
De a gyermekvállalás elsősorban nem erről kell hogy szóljon, és ha okosan készültök, nem is erről fog szólni.
Ebben a kis könyvecskében összefoglalt tanácsaimmal igyekszem elősegíteni, hogy gyakorlatias megfontolásokkal, megfelelő ár-érték arányok megtalálásával, a szükséges de elégséges feltételek megteremtésével gondtalanul babázhassatok, amikor eljön az ideje.