2007. augusztus 27., hétfő

18. Levegőztetés


A baba levegőztetése körülbelül kéthetes kortól kezdődő, napi rendszerességű tevékenység.
Ezt megelőzően a kórházi tartózkodás majd a hazaérkezést követően a baba napirendjének beállítása miatt még rendszerint fel sem merül a levegőztetés kérdése, és a babák sem hiányolják.
Amikor azonban a kicsi már visszanyerte születéskori súlyát, szüksége van arra, hogy rövidebb-hosszabb időt a szabadban tölthessen.
Jó esetben a baba levegőztetése egyúttal a mama megsétáltatását is jelentheti, hiszen a szülést követő felépülés időszakában neki is szüksége van naponta a fizikai felfrissülésre.
A babakocsi tologatása egy árnyas parkban, lehetőleg legalább napi egy órán keresztül, nem túl megterhelő, de elengedhetetlenül szükséges mindkettőjük számára.

☻Tipp & Trükk
Keress lehetőleg lombárnyékos helyet, ahol nem tűz közvetlenül a nap, hanem a napsugár a lombok mozgásával mindig változó irányból ér mind téged, mind a babakocsiban fekvő babát.
Hasznos, ha már a terhesség utolsó heteiben felfedezted a környék parkjait, amelyeket most ismét naponta bejárhattok.

Melyek a levegőztetés ideális feltételei?
A babát télen-nyáron ki lehet vinni a levegőre megfelelő öltözékben, kivéve a nagyon szélsőséges időjárási körülményeket. Szélviharban, vagy éppen kánikulában és tűző napsütésben természetesen nem ajánlatos a séta. Nyáron a nap lehetséges ártalmai miatt 11 órától 15 óráig lehetőleg mindig kerülni kell a séláltatást.
A baba megfelelő öltöztetése sokszor kérdés, hiszen főleg tavasszal és ősszel naponta változik az időjárás, amihez még mi felnőttek is nehezen alkalmazkodunk. A réteges öltözködés mint alapvető szabály, mind a baba, mind a mama öltözködésénél fontos.

☻Tipp & Trükk
A babára télen-nyáron mindig egy réteggel több ruha kerüljön, mint amit mi magunk szívesen elviselünk. Például ha mi magunk fürdőruhában vagyunk, a baba teste akkor is jobban visel egy vékony réteget. Ha egy polóban vagy ingben vagyunk, a csecsemőn két hasonló réteg ruha legyen.