2007. augusztus 27., hétfő

5. Szükséges felszerelések


A szüléshez már hónapokkal-hetekkel előre célszerű összekészíteni két táskát.
A szülőszobába nem érdemes a legalább három-négy kórházi napra összekészített nagy pakkot bevinni, ezért célszerű a csak ott használandó holmikat egy kis szatyorban külön összekészíteni.

Szülőszobai kiscsomag:
• Iratok (személyi igazolvány, terheskönyv, házassági anyakönyvi kivonat)
o A felvételkor ezeket a papírokat rendszerint azonnal elkérik. Az anyakönyvi kivonatból szükség lesz egy friss, egy hónapnál nem régebbi beszerzésére.
• Papucs, hálóing, köntös, törölköző, szappan
o Azonnal a felvételt követően szükség lesz minderre, az előkészítésre már átöltözve kell bemenni. Hálóing nem mindenhol kell, van ahol a szüléshez adnak, és pl. a magzatvíz elfolyásakor akár többször is kicserélik.

☻Tipp & Trükk
Legyen nálad egy gumipapucs is, a zuhanyozóban való használathoz.

• Papírzsepkendő, nedves törlőkendő
o Elfáradva, elcsigázva szükség lehet ezekre, ne kelljen akkor keresni.
• Walkman, fényképezőgép
o A zenehallgatás segíthet a legnehezebb órákon átlendülni. A fényképezőgép jó ha kéznél van a nagy pillanatokra.
• Mentholos cukorka, szénsavmentes ásványvíz
o Ha az orvos megengedi, néhány óra múlva vagy a szülést követően segíthetnek abban, hogy visszanyerd az erőd.
• Enni-innivaló a papának
o Számítsatok arra, hogy akár nyolc-tíz órán át is bent lesztek. Természetesen nem mozdulhat mellőled, egyrészt mert ő is bemosakodik és beöltözik,tehát nem ugorhat ki a kórházi büfébe, amikor csak akar. Bármikor szükséged lehet a jelenlétére, étlen-szomjan pedig nem lesz képes erőt sugározni számodra.
• Bugyi, betét a szülés utánra
o Amikor túlvagy a nagy eseményeken és lezuhanyoztál, a szülésznő rendbetesz, majd kapsz egy betétet az akkor még eléggé intenzív vérzés felfogására, ennek rögzítéséhez szükséged lesz egy bugyira. Szokták javasolni erre az alkalomra az inkontinencia betét és hozzá tartozó hálós bugyi beszerzését, de ez nem nélkülözhetetlen.

Táska a kórházi tartózkodásra:

A kórházak, részben költségvetési okokból, részben az anyák érdekében, törekednek a szülés után minél hamarabb hazaengedni a kismamákat. Előfordul hogy kettő-három, de sok helyen még mindig négy-öt napra engedik haza a babát és mamáját. Ha a babával, a mamával, vagy a szoptatással bármi probléma fordul elő, természetesen akár még egy-két hetes kórházi tartózkodásra is fel kell készülni.
Mit készítsünk feltétlenül össze?

• Intim betétek:
o Két csomag éjszakai betét az első két nap intenzívebb – erős menstruációra hasonlító – vérzésére,
o Két csomag, a normálnál nagyobb betét a harmadik-negyedik nap gyengébb, fokozottan halványabb rózsaszínbe váltó, változó intenzitású vérzésére,
o És két csomag normál betét, az esetleges további kórházi napokra.

• Bugyik:
o Javasolják az inkontinencia betéthez kapható speciális hálós bugyit, de ez nem feltétlenül szükséges, ha elegendő normál bugyit készítesz be az esetleges átázásokra is számítva. A szoptatás megkezdésével ugyanis a méhösszehúzódások erőssége időnként fokozódni fog, és ez a keletkező váladék esetleges lökésszerű megnövekedését fogja előidézni, amire fel kell készülni.

• Köntös, hálóingek, melltartó, papucs
o Hálóingből jó ha több – a szoptatáshoz elöl nyitható - van nálad. Még ha adnak is kórházit, nem biztos, hogy elég sűrűn kaphatsz tisztát. Melltartóra – esetleg speciális szoptatós melltartóra – szükséged lehet, amint a tej belövellt.

☻Tipp & Trükk
A tej belövellésekor óriásira fognak nőni a melleid, és úgy érzed, mázsás súlyt cipelsz. Nehéz erre előre megfelelő méretű melltartót beszerezni. A mellek rögzítését, és a csorgó tej felfogását segíti, ha a hálóing alá a mellekre kétrét hajtott tetrapelenkát simítasz, és ezt kívülről közvetlenül a mellek alatt a köntösöd pántjával rögzíted.

• Mellszívó
o A babák egy része épp aznap lesz kicsit sárga és aluszékony, amikor a mamának belövell a teje. A mellgyulladás megelőzésére és az egyenletes tejtermelés beindítására szükséges már a kórházban a masszírozás és mellszívás megfelelő technikáját elsajátítani. Vannak ugyan kórházi fejőgépek is, ezek azonban csak átmenetileg – a benttartózkodás alatt – használhatók, és sokszor sorbanállnak értük a kismamák. Célszerű ezért már a kórházi napokra saját mellszívóval készülni.


• Sztreccs fűző
o A hasfal magától is visszahúzódik, de amennyire lehet, ezt a folyamatot segíthetjük is.

☻Tipp & Trükk
A fitness célokra árusított tépőzáras sztreccs bandázst néhány hétig még otthon is hasznáhatod majd. De azért amint tudsz, végezz hasizomgyakorlatokat is!

• Enni- és innivaló:
o A szülés után akár órákig is éhes maradsz, ha a kórház napirendje szerinti ebédről vagy vacsoráról lemaradtál, és amúgy se várj túl sokat a kórházak költségvetésétől.

☻Tipp & Trükk
Almát, narancsot és más rostos gyümölcsöket feltétlenül készíts be, és véletlenül se vigyél és egyél csokoládét. Az első széklet a szülés utáni napon ugyanis ünnep lesz, ezt ne nehezítsd meg “fogós”ételekkel.

• Tisztálkodószerek és illatszerek
o A szokásos tisztálkodószereid mellett a sampon és hajszárító is jól jön egy-két nap pihenés után, a csapzottság érzésének megszüntetésére. Ugyanezen okból vidd magaddal megszokott illatszereidet is – jobban fogod magad érezni.

☻Tipp & Trükk
Intim mosakodógélt – ha eddig nem is használtad – most mindenképp célszerű beszerezni. Savas kémhatásával nem irritálja a szülés által igénybevett intim területet, sőt segít annak regenerálódásában.


Miben vidd haza a kisbabát?

A babaholmit, amiben hazaviszed majd a babát, már szintén hetekkel-hónapokkal előbb készítsd össze, hogy ez a teendő ne okozzon senkinek fejfájást a családban. Mire lesz feltétlenül szüksége a babának?

• Babahordozó
o Ha gépkocsival viszitek haza a babát, az autós babahordozó használata kötelező. Az USÁ-ban például enélkül ki sem adják a kórházak a csecsemőt. Nálunk azért ez nincsen így, előfordul, hogy mózeskosárban, vagy karban viszik haza a szülők a babákat.


• Takaró
o Puha babatakaró, időjárástól függően meleg vagy hűvösebb változatban télen-nyáron egyaránt szükséges.

• Pelenka
o Mosott-vasalt, négyrét hajtott tetrapelenkából kettő kell, egy a baba feje alá, egy pedig a száját megtörölni, ha szükséges.
o Egy-két ldobható nadrágpelenka 3-5 kg csecsemőre, egyet ráadni, egyet tartalékba.

• Body vagy kising
o Egy darab, 56-os (0-3 hónaposra) méretű, alul patentos, pólóanyagból készült body a legpraktikusabb viselet már az újszülötteknél is, bármilyen évszakban.

• Rugdalózó
o Egy darab, 56-os méretű kezeslábas szükséges.

• Télen: lábzsák, tavasszal-ősszel kis kardigán
o Bélelt, vízhatlan vagy termovelúr lábzsák szükséges lehet, ha az időjárás megköveteli. Szeles, változékony időben egy kis kardigánt bármikor feladhatunk-levehetünk, ahogy szükséges

• Sapka
o Minden évszakban szükséges, a különbség csak anyagában van. Nyáron kis főkötő, télen e fölé kötött vagy termovelúr sapka szükséges a vékyony fejbőr, a kutacs és a fülek védelmére.

Mi várjon otthon, amikor hazaérkezel?

Elsősorban nyugalomra lesz szükséged.

Már a terhesség vége felé készíts elő a magad számára egy helyet, ahol szoptatni, etetni fogod a babát. Számíts arra, hogy a gátsebeddel esetleg még néhány napig nehezen fogsz ülni, és a terhesség után a hátad is megviselt lesz. Órákat fogsz a baba táplálásával, büfiztetésével egyhelyben tölteni, erre találj vagy alakíts ki magadnak kényelmes helyet.