2007. augusztus 27., hétfő

6. Név választás


A baba első, életre szóló, komoly ajándéka a neve. Egyúttal éppen jelentősége miatt a névválasztás az első komoly konfliktushelyzet előidézőjévé válhat a pár és családjuk között.
Akár tudják a leendő szülők, hogy fiú, vagy lány érkezik a családba, akár nem, rendszerint az egész családot és baráti kört megmozgató feladat a megfelelő név megtalálása. Hosszas latolgatás, találgatás, ízlelgetés előzi meg a név kiválasztását, és ilyenkor találkoznak, néha össze is ütköznek a különféle szempontok és ízlések.
A nevek különböző jelentéseket hordoznak, és bár e jelentések egyre kevésbé élnek a köztudatban, azért nem szabad megfeledkeznünk róluk.

Mi mindenre érdemes odafigyelni a megfelelő név kiválasztásakor?

• Rövid családi névhez általában célszerű hosszú, legalább három szótagú utónevet választani.
(Pl. Tóth Boglárka)
• Hosszú családi névhez ellenben általában mind a rövid, mind a hosszú utónevek illenek.
(Pl. Mezőföldi Lea vagy Váczegresi Dominika)

• Nagyon oda kell figyelni a teljes név ritmusára, dallamára, zengésére.

• Szépen hangzanak a kezdőbetűikkel alliteráló nevek.
(Pl. Kende Kamilla)

• Ne torlódjanak a zöngés hangok, azonos magán-vagy mássalhangzók a családi és utónév találkozásánál.
(Pl. Kovács Csilla, Dávid Dénes)

• Ajánlatos vigyázni a két név összeolvasásakor akaratlanul kihallatszó véletlen szóalkotással, ami csúfnevek alkotására késztetheti később a gyerek környezetét.
(Pl. Pillisz Ákos – Iszákos, Végh Béláról nem is beszélve)

• Nehéz nevet választani az utónévként is ismert családi nevek mellé, de semmiképp nem ajánlatos a nevet “megduplázni”.
(Pl. Gábor Gábor)

• Nem is olyan nehéz viszont nevet választani a közkeletű, gyakori családi nevekhez. Ha nem szeretnénk, hogy gyermekünk a többi Takács Lászlóval és Kovács Józseffel osztozzon a nevén, igyekezzünk jól hangzó, nem gyökértelen, de azért különleges nevet adni ilyen esetben.
• Figyeljük ha lehet, az adott évek legnépszerűbb keresztneveinek listáját is, hogy az óvodában gyermekünk ne másik kettő Tóth Dániellel vagy Szabó Alexandrával kerüljön állandó identitás-zavarba.

• Az utóbbi időben nagyon elterjedt a kettős keresztnév adása. Ez egyrészt kényelmes, hiszen nem kell egyetlen utónév mellett dönteni, másrészt lehetőséget adhat a családból öröklődő utónevek továbbvitelére is. A kettős keresztnév adásakor még fontosabb, hogy a teljes név ritmusa és jelentése, kulturális háttere egységes legyen. Kerüljük el a képzavaros, különböző kulturális eredetű, azonos jelentésű vagy egymás mellett nem jól hangzó kettős utónevek adását.
(Pl. Juhász Tifani Boglárka, Kovács Zsombor Izidor, Szabó Győző Viktor, stb)

☻Tipp & Trükk
Nagyon szép és harmonikus, amikor egyazon családban született testvérek neve egyazon utónév-csoportból származik hangzás, jelentés és eredet szempontjából.
Ennek érdekében már az első gyermek születése előtt érdemes közös nevezőre jutni, milyen típusú, eredetű, hangzású nevekből fogtok gyermekeiteknek választani.

Az utónevek a következő főbb csoportokba sorolhatók, természetesen átfedésekkel és a teljesség igénye nélkül:

Hagyományos, csak magyarul hangzó nevek: Béla, Kálmán, Rezső, Dezső, Ildikó, Anikó, Csilla. A hatvanas évek környékén tetőzött használatuk a névadásban, mára már nem olyan népszerűek, mert használatuk nehézkes a globalizált világban.

Hagyományos, európai megfelelővel bíró nevek: Károly, Mihály, Ferenc Orsolya, Zsófia, Barbara. Szintén visszaszorultak a névadási divatban.

Népszerű, globálisan használatos nevek: Dániel, Alex, Alexandra, Anna, Nóra, Dóra. Sok szülő igyekszik olyan nevet választani, ami a világ többi pontján is változatlanul használható, ha felnőttként a gyerek utazik, vagy külföldön tanul, dolgozik majd.

Népszerű, magyar eredetű nevek: Ákos, Tibor, Boglárka, Emese. A másik irányzat szerint a szülők különleges, a nemzeti sajátosságokat továbbörökítő nevet adnak gyermeküknek.

Ritka, ősmagyar nevek: Zsombor, Csörsz, Vajk Csenge, Kincső. Ez a fenti irányzat még ősibb, pogány magyar gyökerekhez visszanyúló ága.

Magyar irodalmi alakok nevei: Csongor, Zalán, Csörsz, Tiborc, Kornél Noémi, Timea, Flóra, Tünde. Értelmiségi körökben népszerű irányzat az irodalmi alakok neveinek továbbéltetése.

Történelmi alakok nevei: Mátyás, Endre, Csaba Gizella, Izabella. Korábban népszerű volt a történelem nagyjairól elnevezni a gyermekeket.

Tévésorozatból ismertté vált nevek: Kevin, Renátó, Eszmeralda, Izaura, Borostyán. Az utóbbi évek kommersz kultúrájának lenyomata – legnagyobb hátránya, hogy idegenül hagzik a legtöbb Magyar családi névhez illesztve, és néhány év múlva már senki sem emlékszik az eredetére.

Becézett nevek: Gergő Kitty, Detty, Zorka. Különösen kislányoknál nagy a késztetés becéző nevet adni a csöppségnek. Mielőtt emellett döntünk, gondoljunk bele, hogy ha pl. gyermekünk ledoktorál, akkor is büszkén fogja-e viselni a gyermekkorából rajta maradt becéző nevet?
Bibliai nevek: Ádám, Lukács, János, Ábel, Éva, Mária, Erzsébet, Katalin. Ezeket a neveket ma főleg a családi hagyományok örökítik egyik nemzedékről a másikra.

Latinos hangzású nevek: Márió, Dárió, Bianka, Olivia. A spanyol és olasz kultúra népszerűvé válásával terjednek.

Görög eredetű nevek: Alexander, Demeter Xénia, Olimpia. Különleges névre vágyó szülők választják szívesen ezeket a neveket. Néhány kivételtől eltekintve nem minden magyar családi névhez illenek, mivel kultúrájuk gyökereiben igen távol állnak tőlünk.

Amerikából behullámzó nevek: Lionel, Elton, Melani, Dzsenifer, Szindi, Pamela. A legtöbb magyar családi névhez nem illenek, mivel kultúrájuk gyökereiben igen távol állnak tőlünk. Szabályos,anyakönyvezhető magyar írásmódjuk eleve eltér az eredeti angolszász alaktól, ezzel kissé nevetségessé válik.

Héber eredetű nevek: Izidor, Éliás, Hanna, Ráchel. Ótestamentumi nevek

Növény - virág nevek: Jácint,Kamilla, Ibolya, Viola, Nefelejcs, Nárcisz. Igen népszerűek, időről időre reneszánszukat élik.