2007. augusztus 27., hétfő

4. A szülés természetes


A szülés mint tudjuk, nem betegség, hanem a női szervezetben lezajló természetes folyamat.
Nyilvánvaló, hogy az őserdőben is és putriban is lehet gyereket világra hozni, de mivel alapvetően veszélyes vállalkozás, azért mégsem mindegy, milyen körülmények között kerül rá sor.
Szülni (a császármetszésről most nem beszélve) alapvetőn kétféleképpen lehet: tudatosan, vagy ösztöneinkre hagyatkozva.
Abban, hogy ki melyik irányzatban hisz, a szülésre készülő nők két csoportra oszlanak.
Van egy újkeletű fogalom, a “háborítatlanság”, ami körül néha parázs viták folynak. Abban még rendszerint minden nő egyetért, hogy “háborítatlanul és biztonságban” szeretné a szülését megélni. Ebben benne van az a hit és remény, hogy minden rendben és komplikációmentesen fog zajlani: a baba fekvése, súlya ideális lesz, a méhösszehúzódások nem lesznek elviselhetetlenek és elhúzódóak, elegendő energiával a vajúdás végén még képesek lesznek a magzat kitolására, és összességében, a gyermekük világrajövetele egy élmény lesz.
Abban már eltérőek a nézetek, hogy ezt a “háborítatlan biztonságot” és a szülésben megélhető “élményt” a kórházi, klinikai, vagy éppenséggel az otthoni feltételek tudják biztosítani.
Akik bíznak abban, hogy a szülésben elsősorban ösztöneikre kell hagyatkozniuk, és a kórházakban szokásos beavatkozások és az ott biztosított környezet ezt az ösztönösséget éppenséggel megakadályozza és leblokkolja, az otthonszülés (egyelőre még kiátkozott) hívei.
A nők többsége (lássuk be, a kórházi szülések elterjedését megelőzően évezredeken át jellemző magas gyermekágyas anyai halandóság miatt nem is alaptalanul) akkor érzi háborítatlanul biztonságosnak a szülés feltételeit, ha a szüléskor körülveszi a kórház személyzete és technikai felszereltsége. Nem akarják teljesen ösztöneikre bízni a dolgot, az orvos és szülésznő utasításai szerint szeretnének szülni, megbízva az elvégzett beavatkozások szükségességében.
A két szélsőséges felfogás között persze rengeteg árnyalat létezik, ehhez alkalmazkodva egyre több kórház igyekszik legalább a vajúdás óráira az ösztönösség, befelé fordulás, ellazultság és otthonosság feltételeit megteremteni.

☻Tipp & Trükk
Egyre jobban elterjedt, hogy a szülés előtt álló mamák elkészítik saját szülési tervüket, ebben megfogalmazzák, összeírják, mit értenek “háborítatlanság” alatt, és ezekhez az elvárásokhoz keresik meg a megfelelő orvost, szülésznőt és intézményt.

Saját szülési terved elkészítésében a következő szempontok mérlegelése segíthet:

Az anya mellett ki van? Ha úgy érzi jól magát, akár az egész család, de a szülés folyamatát kíséri és segíti jellemzően egy bába (orvos, szülésznő) és egy dúla (tapasztalt, már szült asszony). Egy családtag (legtöbbször az apa) jelen lehet a szülőszobában. A szülésznő szinte folyamatosan, az orvos pegig a szükséges beavatkozásoktól függően van jelen. Az orvos és a szülésznő tartja kézben és irányítja a folyamatot, a mama követi az utasításokat.
A környezet milyen? Igyekeznek hangulatos körülményeket teremteni a teljes ellazuláshoz (lágy fények, halk zene, hangulatlámpák, illatgyertyák, füstölők.) A vajúdás körülményei néhol egészen otthonosak, de a szülés sokszor egy műtő körülményei között zajlik (éles fények, sípoló gépek, zöld és fehér falak). Egyre több helyen igyekeznek a kórházba becsempészni az otthonosságot, alternatív szülőszobákkal oldani a két szélső pont közötti feszültséget.
Előkészítés? Zuhanyozás Borotválás, beöntés, zuhanyozás.
A zuhanyozás nem kérdéses, de a borotválás és beöntés ma már nem mindenhol kötelező. A baba kinyomása mindenesetre székelési ingerrel jár, azaz kikerülhetetlen, hogy a végbél esetleges tartalma is kiürüljön a szülés során. Ha ezt el akarod kerülni, ne tiltakozz a beöntés ellen. A borotválás a gátmetszés vagy repedés ellátásakor válik fontossá.
Fájdalomcsillapítás? Természetes gyógyfőzetekből készült pakolások, a hát és keresztcsont masszírozása, ellazultság és befelé figyelés. Pszichoprofilaxis, di-nitrogén oxid belélegzés, epidurális érzéstelenítés. Egyre több helyen alkalmazzák ez utóbbi fájdalomcsillapítást, egyes orvosok szerint elősegíti a szülés gyorsabb és kíméletesebb lefolyását.
Gyorsítás? Oxitocin infúzió, burokrepesztés jellemzően előfordulhat. A szülés redszerint néhány órán belül lezajlik, megelőzve a kismama és a baba túlzott kimerülését.
Gátmetszés? Gátmetszés és/vagy gátvédelem, az orvos javaslata szerint. Állítólag bizonyított, hogy a gátvédelem mellett szült nők gátizmai visszafordíthatatlanul megnyúlnak, később ők vizeletvisszatartási és közösülési problémákat jeleznek.
Amennyiben nem lép fel komplikáció, a kismamák a szülés minden pillanatát élményként élhetik meg. A család nincs kirekesztve, az új családtag azonnal az otthonába érkezik meg. A kórházi környezet biztonsága, az orvosba vetett bizalom sok gondot és előkészületet levesz a szülők válláról. A szülés folyamata sokkal intenzívebb, komplikáció esetén mind a babán, mind a mamán azonnal el lehet végezni a szükséges beavatkozásokat.
a szülés lefolyása sokszor hosszú, komplikáció fellépése esetén pedig életveszélyes helyzet is bekövetkezhet. Ma Magyarországon tiltott az otthonszülés, ezáltal mind az esetlegesen szükséges kórházi beavatkozás, mind a baba anyakönyveztetése redkívüli bonyodalmakkal jár. Minden törekvés ellenére a kórházi környezet és a szinte folyamatos monitorozás (CTG, manuális vizsgálatok) nem teszi lehetővé a teljes ellazulást és befelé figyelést. Nem kizárt, hogy sok orvosi beavatkozás elkerülhető lenne, ha a kismama teljesen befelé fordulhatna.


Természetesen koraszülés vagy bármilyen rendellenesség és előre látható komplikáció esetén nincs lehetőség sajátos igények megfogalmazására, de a terhességek nagy része spontán szüléssel ér véget, amire lehetséges ilyen módon előre felkészülni.

☻Tipp & Trükk
Bárhogy és bárhol szülsz is, ne hagyjátok ki a papás szülés élményét. A szülésben a lehető legrosszabbak a magadra hagyatottság percei lehetnek, és sem a szülésznő, sem az orvos nem lehet szünet nélkül melletted. A párod bármikor segítséget tud hívni, simogathat, masszírozhat, erőt adhat, akár csak azzal is, ha fogja a kezedet. Az első pillanattól megismerheti a gyermekét, és ő az, aki már az első percekben fényképet tud készíteni róla.
Semmiképp se menj egyedül szülni, ha a papa nem tud veled részt venni, hívd édesanyádat, vagy más, tapasztalt, már szült nőt, esetleg fogadj dúlát.
A papákat sokszor az tartja vissza ettől az élménytől, hogy nem igazán értik, mit is keresnének odabent, mi is az ő feladatuk. Amikor azonban aktív érzelmi támogatásukkal és segítségükel világra jön a gyermekük, már nem küzdenek többé a feleslegesség érzésével.