2007. augusztus 27., hétfő

8. Szoptatás


A szoptatás egy idill!
Amíg a szülésről azt írtam, kétféleképpen lehet hozáállni, maximális ösztönösséggel, vagy maximális tudatossággal, a szoptatásról az a véleményem, hogy csak egyféleképpen lehetséges: maximális ösztönösséggel.
Hiába minden tudatos felkészülés, elszántság és tanácsok sora, ha a lelkivilágod nincs rendben, ha körülötted családi viharok, üzleti problémák zajlanak, és te ebből nem tudod kivonni magad, nem fog menni.

☻Tipp & Trükk
Egyszer régen azt álmodtam, hogy egy felhőcske szélén hasalva nézem a földet és az ott élők problémáit…azóta mi úgy mondjuk, ha idillre vágyunk, hogy felmentem a felhőcskémre…
Nos, ha szoptatni szeretnéd a babát, a szülés után azonnal, legalább egy-két hónapig költözz fel a felhőcskédre, azaz teremts olyan feltételeket - és kérd meg erre a párodat is – hogy kellemesen ellazult állapotban, bizsergetően jó érzések közepette telhessenek az első heteid a kisbabával.

A szoptatás, ezt szokták hangsúlyozni, néhány hónap múlva igen nagy szabadságot biztosít, hiszen a babával együtt bárhová elmehettek, és te a legkényelmesebb és legegészségesebb táplálékot viszed mindig magaddal.
De az első hetekben – márcsak a kimerültséged miatt is – erre a szabadságra még nem valószínű, hogy vágyni fogsz. Zárjátok is magatokra az ajtót napokig, ameddig csak jólesik, és szánd minél több idődet a babára, hiszen amíg szoptatod, egy láthatatlan köldökzsinórral elválaszthatatlan kötelékkel kapcsolódtok egymáshoz, és ezt a köteléket az első hetek összeszokásával, egymásra hangolódásával fogjátok kialakítani.
Korábban azt mondták, a babákat három-négy órás rendszeres időközönként kell táplálni, és ebből a rendszeresség valóban nagyon fontos elv. De a gyakorlatban hagyni kell, hogy az időpontokat a baba maga határozza meg, azaz ma már azt mondják, igény szerint szotatunk.
Miért fontos ez a gyakorlat?
A szoptatás ösztönös jellegét erősíti, és lehetővé teszi, hogy az anyai mell minél gyakrabban, minél jobban kiürüljön, ami a legjobb módszer a megfelelő mennyiségű tej termelésének stimulálására.
A baba számára lehetővé teszi, hogy egyszerre csak annyit szopjon, amennyit tud, gyomrát kezdetben csak kis adagokban terhelje meg az addig ismeretlen táplálkozással.
Kizárólag arra kell vigyázni, hogy a mellbimbó nehogy kisebesedjen a túl gyakori igénybevételtől, ezért az “igény szerint szoptatás” sem jelentheti azt, hogy a baba egyfolytában szopik. Egy mellen legfeljebb 15-20 percig legyen egyszerre, és ha a büfiztetést követően nem alszik el, nyugtalan marad, akkor se próbáljuk újra mellre tenni egy-két órán belül. Ilyenkor amúgy is legtöbbször egyéb oka van a nyugtalanságnak, nem az éhség (pl. hasfájás).


☻Tipp & Trükk
A mellbimbókat ezt követően azonnal mossuk le szappanos vízzel, vagy töröljük le lanolinos babatisztító kendővel és kenjük be hámosító kenőccsel pakolásként a következő szoptatásig. A mellbimbó bőre eleinte nagyon érzékeny a fokozott igénybevételre, ezért nagyon kell vigyázni, nehogy kisebesedjen. Vannak, akik esküsznek az anyatej hámosító hatására, de ebben az esetben is előbb le kell mosni az újszülött nyálát, és csak azután friss anyatejjel bekenni a mellbimbót.

☻Tipp & Trükk
A szoptatás ösztönösségét, ellazultságát, az aggodalmak kirekesztését segíti az, ha lehetőleg nem használunk sem órát, sem mérleget, hanem az időérzékünkre és a megérzéseinkre hagyatkozunk. Ezt természetesen csak akkor tegyük, ha a baba szemmel láthatóan jól fejlődik. Hetente-havonta egyszer persze célszerű erről mérleggel is meggyőződni, de a baba minden etetés előtti és utáni megmérése nem csökkenti a szoptatás körüli stresszt, sőt, minden egyes szopott mennyiség kétségeket, aggodalmakat kelthet, mert az adott szopás mindig vagy túl sok lesz, vagy túl kevés.

A szoptatás egyik legfőbb jellemzője – a tápszeres táplálással szemben – hogy a baba nem egyenletes mennyiségeket fogyaszt a különböző napszakokban. Az éjszakai és hajnali órákban ugyanis a mama is pihentebb, és ilyenkor a tej nagyobb mennyiségben termelődik. A nap folyamán ez a mennyiség már változó, a lényeg, hogy összességében megkapja a csecsemő a szükséges anyatejet.


☻Tipp & Trükk
Egyszerű módon hasonlíthatunk össze két szokásos szoptatást. Számold meg, hányszor nyel a baba, de ne számold bele a szívások mennyiségét, csakis a nyeléseket. Ha kevés a tej, csak minden második szívást követi az anyatej lenyelése, de előfordulhat (pl a tej belövellése előtti néhány napban) hogy egyáltalán nem hallod a nyeléseket. Amikor már beáll a szükséges tej termelése, minden egyes szívás nyeléssel fejeződik be, ezek számolásával természetes módon összemérheted a különböző napszakok szopatásait.
☻Tipp & Trükk
Ha mégis szeretnél meggyőződni az egyes szoptatások tényleges mennyiségéről, a szoptatás előtt és közvetlenül utána tedd csecsemőmérlegre a babát, a súlykülönbözet – ugyanabban a ruhában és pelenkában – kiadja az elfogyasztott mennyiséget. Erre olyankor feltétlenül szükség van, ha a baba nem fejlődik megfelelően, és például a második héten sem nyerte vissza születési súlyát.

A babák jellemzően 5 kg-os testsúly elérésekor (kb. 2-3 hónaposan) kezdik “átaludni az éjszakát”. Ne gondolj arra, hogy ez azt jelenti, este nyolctól reggel nyolcig csend lesz a házban. Ez rendszerint egy nyolcórás szakasz átalvását jelenti, tehát például este nyolctól hajnali négyig tart. Ilyenkor azonnal térj te is nyugovóra, használd ki a viszonylag hosszú alvás lehetőségét!

☻Tipp & Trükk
Ne igyekezz lemondani az éjszakai és hajnali szoptatás örömeiről. Ilyenkor tapasztalatom szerint “dől a tej” és a babát úgysem lehet egykönnyen a sokszor ajánlott teáztatással megnyugtatni. Aki szoptatni szeretné a csecsemőjét, sose adjon teát neki, miközben mindkét melle feszül és csorog!

A gyermekorvosok és védőnők sokszor – annak ellenére, hogy a szoptatás problémamentes – szívesen felírnak valamilyen tápszert a kisbabáknak. Vannak mamák, akik ezt támadásnak veszik, azt gondolván, az orvos nem bízik meg abban, hogy képesek lesznek szoptatni.
Én nem értek ezzel egyet, hiszen a szoptatás igen kényes folyamat, bármikor csökkenhet az anyatej mennyisége akár a legkisebb családi konfliktus vagy anyagi probléma miatt is.

☻Tipp & Trükk
A tápszer recept még nem apasztotta el senki tejét. A biztonság kedvéért fogadd el a felírt tápszert, de ha nem szükséges, ne váltsd ki a receptet! Végülis itt a babád táplálkozása és egészséges fejlődése a tét, nem hagyhatsz ki esetleg öt étkezést, mert éppen nem tudod elérni a gyermekorvost szükség esetén! Tehéntejet pedig semmiképp ne adj soha egy éves korig, higítva se, mert növeli az allergia kialakulásának veszélyét.

A szoptató anyák azon kívül, hogy igyekeznek kirekeszteni a külvilágot – ami ma egyre nehezebb – régóta kísérleteznek különböző egyéb módszerekkel is az anyatej mennyiség növelésére.


☻Tipp & Trükk
Van aki a köménymagos levesre esküszik, és lám, valóban bevált. A levesek (bármilyen leves) egyrészt a szoptatás folyadékszükségletét biztosítják, másrészt csökkentik az elhízás veszélyét, tehát tényleg hasznosak. A kömény ezen kívül köztudottan puffadás csökkentő, ami közvetve jót tesz az anyatejes babának is.

☻Tipp & Trükk
A másik ilyen ősi tipp egy kis pohár sör elfogyasztása. Bár elvileg nem szabad semmilyen alkoholt fogyasztani a szoptatás alatt, gyakorlatilag egy pezsgős koccintás, vagy egy “pikoló világos” még nem jelent az anyatej minőségére veszélyt. Ugyanakkor kellemesen ellazulttá tesz, ezzel fokozza a tej mennyiségét. Azért teljen el néhány óra a következő szoptatásig, és ne napi rendszerességgel fogyaszd!!

☻Tipp & Trükk
Gyógynövényboltokban kapható teakeverékekkel, vagy külön-külön megvásárolt füvek bekeverésével juthatunk kifejezetten szoptatáshoz ajánlott teához. A szoptatást elősegítő tea rendszerint édeskömény, citromfű, vasfű, kecskerutafű, bazsalikomlevél és ánizsmag keveréke.

Ha minden feltétel fennáll, és semmi sem akadályozza a szoptatást, használd ki az egyes alkalmakat arra, hogy egyszerűen örülsz a babának.

☻Tipp & Trükk
Mivel – a tápszeres, cumisüveges vagy poharas táplálással szemben – itt egyik kezed teljesen szabad, ezzel például leszoríthatod a melled a baba orránál, hogy jól kapjon levegőt. De ezzel a kézzel akár simogathatod a kis fejét, morzsolgathatod a kis ujjait is, ami mindkettőtök számára még örömtelibbé varázsolja ezeket a pillanatokat!

Ne feledkezz meg saját komfortodról sem, hiszen csak kellemes testhelyzetben tudsz alkalmanként 20-30 percet nyugodtan ülni és foglalkozni a babával. Már korábban említettem a kényelmes fotelt, amire szükséged lesz, de elegendő folyadék is álljon rendelkezésedre.

☻Tipp & Trükk
A szoptatás megkezdése előtt mindig tegyél a fotel mellé elérhető közelségbe teát, ásványvizet, vagy rostos üdítőt, amit éppen szívesen fogyasztanál.

Amikor már egy-két hónap eltelt, és összeszoktatok a babával, a szoptatás már igen nagy szabadságot fog biztosítani. Bármilyen napszakban, bárhová eljuthattok – természetesen a babával elválaszthatatlanul, együttesen.

Arra, hogy bármikor igény szerint megszoptathasd a babát, mindig gondolj előre, amikor az öltözékedet kiválasztod.

☻Tipp & Trükk
Hordj kétrészes ruhákat, nadrágot polóval vagy pulóverrel, szoknyát toppal, blúzzal, hogy a felsőrészt bármikor fel tudd húzni, és a melledet a baba számára szabaddá tudd tenni. Lehet speciális elöl nyitható szoptatós ruhákat is kapni, ez azonban szerintem teljesen felesleges.

Amíg a kocsiban ülsz, hacsak nem magad vezetsz, semmi gondot nem okozhat a baba megszoptatása.


☻Tipp & Trükk
Ha zavarnak a bámészkodó járókelők, rögzíts egy textilpelenkát a kocsi ablakára, amíg szoptatsz.

Sok nő úgy érzi, nyilvános helyen nem képes megszoptatni a csecsemőt, mert a mellei felfedésével szinte meztelennek érzi magát. A sok bíztatás ellenére ugyanis a mi kultúránkban – és általában a civilizáció kürölményei között – a női mell takarása a természetes.
Nem is bíztatok senkit arra, hogy hivalkodóan, feltűnően kapja elő bárhol a melleit, mert ez tényleg – legfeljebb elnéző - megbotránkozást kelt. De néhány pillanatra a fal felé fordulva, diszkréten akár a legelőkelőbb étteremben is megoldhatod, hogy a síró, nyűgös csecsemőt mielőbb mellre tudd tenni.

☻Tipp & Trükk
Egy elegáns nadrágkosztümhöz vegyél fel olyan topot, amely dupla mellrésszel és belülről a mell alatt húzódó gumiszalaggal rögzíti a melleket, így szükségtelenné válik a melltartó hordása és így ki-be kapcsolása.
A válladra köss laza selyemkendőt, amellyel jótékonyan takarásban tudod tartani a látvány intimebb részét.