2007. augusztus 27., hétfő

17. Fürdetés


A babafürdetés az egyik legmisztifikáltabb tevékenység a csecsemőgondozásban.
Pedig nem kell tartani tőle, mert egyáltalán nem azon múlik, milyen kádban, milyen állványon végezzük, hanem azon, milyen türelemmel, és szeretettel foglalkozunk ebben a néhány percben a babával.
A fürdetés a babával való foglalkozásnak valóban egyik legfontosabb része.
Ilyenkor a teljes testét simogatjuk, ápoljuk, lehetőség van egy kis légfürdőre, mozgatásra, masszírozásra is.
Sokan azt sem nagyon értik, tulajdonképpen mi az, amit le kell mosniuk a babáról, hiszen alig találkozik külső szennyeződésekkel.
A fürdetés célja nem is “az út porának” lemosása, hanem a baba testnyílásainak, fülének, orrának, popójának, valamint bőrredőinek tisztántartása és ápolása.

☻Tipp & Trükk
A fürdetés legyen a baba napirendjének ismétlődő része, és ha nem is mindig ugyanabban az órában, de legalábbis ugyanabban a napszakban végezzük!

Előkészületként készítsük elő a pelenkázóhely közelében valamilyen stabil helyen a baba fürdőkádját, amiben néhány ujjnyi magasan kézmeleg víz legyen. Mivel szappant nem kell használni, a vízbe tegyünk babafürdetőszert vagy speciális, a gyógyszertárban beszerezhető, savas kémhatású, vízben oldott fürdetőkrémet.

☻Tipp & Trükk
A fürdővíz megfelelő hőmérsékletét könyökünkkel hőmérő nélkül is ellenőrizhetjük.

A pelenkázó helyre terítsük rá a baba fürdőlepedőjét, ami tiszta pamut alapanyagú frottírból vagy tetrából legyen.

☻Tipp & Trükk
Itt fontos megemlíteni, hogy a kereskedelemben kapható fürdőkád fölé elhelyezett pelenkázót tartalmazó állványok nagy része használhatatlan, hiszen egy időben vagy csak a fürdőkád, vagy csak a pelenkázó használható belőlük. Nagy mutatvány lenne ugyanis a nedves, frissen fürdetett, kapálózó csecsemőt fél karban, meztelenül megtartva a másik kézzel lehajtani a pelenkázólapot, és ráteríteni a fürdőlepedőt.

A fürdetés a baba levetkőztetésével kezdődik, a pelenkát még hagyd rajta. A testhajlatokat babaolajos vagy illat és adalékmentes étolajos (!) vattával tisztogasd meg. Utoljára vedd le a pelenkát is, és ezután a popsi környékét is tisztogasd át hasonlóan.
A tényleges fürdetés ezután már csak pár másodpercig tart (ha a baba élvezi, akkor is csak néhány percig). Eközben fogd egy kézzel stabilan a csecsemőt, a másik kezeddel pedig locsolgasd végig a testét, vigyázva hogy az esetleges köldökcsonkot, frissen belőtt fülbevalót vagy friss oltási heget ne érje a víz.

☻Tipp & Trükk
Kaphatók speciális fürdetőkádak, amelyek belső íves, formált kialakítása megkönnyíti a baba stabil elhelyezését a fürdetővízben. De lehetőség van a magzati testhelyzetet maximálisan utánzó fürdető vödör beszerzésére is.

A csecsemőt természetesen nemcsak kádban lehet fürdetni. Az olajos tisztogatást követően, amely a “fürdetés” fő része, megfelelően beállított hőfokú folyóvízben is meg lehet akár mosdatni a pici babákat. Ezt azonban még a vízimádó csecsemők sem szokták élvezni, úgyhogy tartogassuk ritka alkalmakra, amikor kényszerhelyzetbe kerülünk (pl. utazáskor, nyaraláskor vagy kórházban).
A fürdetést követően sok mama szereti a babát tetőtől talpig behintőporozni vagy bekrémezni, ez azonban egészséges bőrű babáknál nem szükséges. Mivel ezt a tevékenységet a test átmasszírozása, simogatása kíséri, inkább a babák és a mamák közötti szoros testi kapcsolat részeként hasznos.