2007. augusztus 27., hétfő

2. Kismama-gondok


A terhesség, mint “más” állapot alatti öltözködés az első megoldandó feladat. Bármennyire is büszkélkednél növekedő hasaddal, az üzleti életben vagy a munkahelyeden ezt nem teheted hivalkodóan, mert ezzel hamar csapdába eshetsz.
Zavaró lehet egy tárgyaláson vagy megbeszélésen - amikor tárgyalópartnereidtől azt várnád, hogy szavaidat súlyuknak megfelelően értékeljék, szóval, hogy ugyanolyan komolyan vegyenek, mint néhány héttel azelőtt - ha a szó minduntalan állapotodra terelődik. Ugyanez igaz főnökeidre, a hatóságokra, tehát bármennyire is jól eső lenne minduntalan a növekvő pocakodról, émelygéseidről, legutóbbi ultrahang eredményedről beszélgetni, ezt lehetőleg kerülni kell.
Ez nem jelenti persze azt, hogy a terhességet rejteni kell.
Inkább azt jelenti, hogy ha lehet, ugyanúgy egyszerűen és elegánsan célszerű megjelenned, mint addig.
Lehet természetesen óriási kockás homokozónadrágra vagy fidres-fodros babaruhára emlékeztető kismamaruhákat is venni, de ezt kerüld el.
Mit vegyél hát fel?
Ha a munkahelyeden, vagy vállalkozásodban mindig sötét kosztümöt viseltél, ezt most sem kell mellőznöd.
Vannak olyan, igen speciális szabással készülő szoknyák, nadrágok, amelyek az első hónaptól az utolsóig alkalmazkodnak változó alakodhoz, és ezzel nemcsak az egész terhesség alatt, de az azt követő néhány nehéz (szoptatással, fogyókúrával teli) hónapban is kifogástalan megjelenést biztosítanak számodra.
Az igazán csúcs kismamaruhák elsőtől az utolsó hónapig, sőt a szülést követően is használhatók, trükkös szabásuknak, rugalmas betéteiknek és gomblyukas belső gumipántjuknak köszönhetően.
Ezek a ruhadarabok nagyon jó minőségű alapanyagokból készülnek, ennek megfelelően nemcsak az első mosásig őrzik tartásukat.

☻Tipp & Trükk
Két jó nadrággal az egész terhesség és szoptatás időszaka megoldható. Egy elegánsabb sötét kosztümnadrág a hozzá való zakóval kifizetődő beruházás lesz. Meglévő sztrecs-topokkal, vagy laza pulóverekkel, hozzá különböző színű selyemsálakkal változatosan és tárgyalóképesen jelenhetsz meg minden nap.

Mi kell még ezen kívül?
Fontosak a speciális fehérneműk. A terhesség előtt hordott bugyik, tangák az ötödik hónaptól lepödrődnek a combtőre, és ez nagyon kényelmetlen érzés.
Érdemes tehát elegendő kismama-bugyit beszerezni a negyedik hónap végén.

A kismama melltartókat viszont én nem tartottam szükségesnek, legalábbis a terhesség idején nem. A speciális szoptatós kialakítás ezalatt még egyáltalán nem szükséges, viszont ezekből a melltartókból a szoptatáskor megduzzadó nyirokcsomók miatt a jó tartást biztosító merevítő fém ki van hagyva, vagyis alig tartanak valamit.

☻Tipp & Trükk
A korábban szokásos mérethez képest eggyel nagyobb körméretű és kosarú normál melltartót vásárolj a negyedik hónap végén, vagy akkor, amikor a korábbit már kényelmetlennek érzed. Ezt valószínűleg még a későbbiekben is hordani tudod majd.

A mellek megnövekedése a jó melltartó beszerzésén kívül, különösen a nyári hónapokban az összeizzadás problémáját is felvetheti. A mellek alatti és közötti bőr tehát speciális ápolást igényel. Nem túl súlyos esetekben ennek kezelésére elegendő, ha a zuhanyozást követően naponta kamillás hintőporral szórjuk be a területet.
A terhességi gumipánt, fűző, vagy haskötő, amelynek a használatát a kismama fehérnemű boltok a hetedik hónaptól ajánlják, szerintem teljesen felesleges. Az utolsó hónapban a lábak megduzzadása és az általában jellemző elnehezedés miatt már minden kismama kerüli az álló helyzetet, amikor esetleg a használata indokolt lehet.
Ha ilyenre mindenképp szükséged van, semmiképp se a bugyival egybeszabott változatot vedd meg, mert elképzelni sem tudom, azt hogyan tartják tisztán, hacsak nem vesznek legalább hetet belőle… Ehelyett a bugyi fölé tépőzárral rögzíthetőt vedd meg arra a néhány hétre, ha szükségesnek tartod.
A fentieken túl még néhány más jellegű esztétikai kérdésről, a hízásról és a terhességi csíkokról, májfoltokról, a hajhullás szüneteléséről és a lábak duzzadásáról írok pár szót.
A terhesség alatt legfeljebb 10-12 kg felszedése indokolt. Tulajdonképpen ebből a “hasznos tömeg” (baba, magzatvíz, lepény) még a terhesség utolsó napjaira is legfeljebb 6-8 kg-t tesz ki, a többi az mind rajtad fog megmutatkozni, ha nem is örökre. Ennek nagy része az átmenetileg felraktározott víz, és a megnövekedett mellek súlya, de a természet a zsírraktárak növeléséről is gondoskodik, aminek egyedüli funkciója a megfelelő aládúcolás, ami a szülés után tényleg egyszerűen súlyfeleslegként marad rajtad.
Tehát bármilyen könnyű mondani és nehéz kivitelezni, nem mindegy, mennyire lépjük túl a megengedett mértéket.

☻Tipp & Trükk
Szülés előtt: Az első három hónapban tartsd a korábbi súlyodat, a második három hónapban havi egy-egy kilót, a harmadik harmadban havi két-két kilót szedj fel maximum. A felesleges szénhidrát fogyasztást ehhez szükség szerint korlátozd. Kezdd az édesített ételek mellőzésével, nemcsak a felesleges cukor árthat, a mesterséges édesítőszerek is megterhelést jelentenek a vesédnek.

Szülés után a felszedett kilókat nagyon nehéz lesz leadni. Nem létezik olyan fogyókúra és tabletta sem, amivel elszántság és önfegyelem nélkül leperegnének a feleslegesnek ítélt kilók. De ha odafigyelsz magadra, a szülés után még job formába is kerülhetsz, mint amilyenben előtte voltál. Ne kezdj azonban szigorú fogyókúrába amíg terhes vagy, vagy szoptatsz!

☻Tipp & Trükk
A kíméletes fogyásban segít a szoptatás, mivel plusz kalóriákat von el az anyától, de emellett az étkezéssel is vigyázni kell. Naponta főzz valami jó levest, – itt az ideje a szakácskönyvek forgatásának – ez kellő folyadékot, zöldséget és húst tartalmaz ahhoz, hogy újra formába kerülj (és a hazatérő papák is szeretni szokták).

Úgy tartják, ahogy kilenc hónap a terhesség ideje, úgy kilenc hónap kell a terhesség utáni teljes regenerálódáshoz is. Légy tehát türelemmel, különösen, ha nem vagy már húszas éveidben, ez a folyamat még lassabb lesz. De ha még gyermeked egyéves korában sem mersz meztelenül a tükör előtt megállni, fogj szigorú fogyókúrába és intenzív tesmozgásba.

☻Tipp & Trükk
Próbálj legalább hetente gyümölcsnapot tartani, amikor sok cukormentes folyadékot fogyasztasz, és csak gyümölcsöket, mazsolát és mogyorót eszel.

☻Tipp & Trükk
Ha 10-15 kg súlyfelesleged marad a szülés után, kitartással három hónap alatt ettől is megszabadulhatsz a megfelelő időben. Minden délelőtt csak gyümölcsöket fogyassz, emellett a fogyókúra négynapos ciklusokból áll.
 Első nap: Az ebéd és vacsora fehérjedús étel (hús, tejtermék, tojás) salátával
 Második nap: Az ebéd és vacsora keményítőben és rostokban gazdag (párolt és főtt zöldségek, burgonya)
 Harmadik nap: egyéb szénhidrátokban gazdag (az ebéd pogácsa, pizza vagy tészta, a vacsora torta vagy más édesség)
 A negyedik nap gyümölcsnap.
Mivel a lényeg a tápanyagok szétválasztásán és mégis kiegyensúlyozott arányán alapul, csak akkor eredményes, ha szigorúan betartod. Akár édesszájú, akár “húsos” vagy, ki kell, hogy bírd, hogy csak négynaponta fogyaszthatod kedvenceidet. Ne hagyd abba az első öt kiló elvesztése után, ami már az első néhány hét alatt bekövetkezik. Ha a három hónap véget ér, akkor is maradj a délelőtti gyümölcsfogyasztásnál, nehogy visszakéredzkedjenek a nehezen leadott kilók.

A terhességi csíkok tapasztatom szerint alkat és adottság szerint a hízástól teljesen függetlenül is megjelenhetnek. Mivel én terhességenként mindig máshol és más-más időszakban szembesültem velük, pl. amikor még egy grammot sem híztam, meggyőződésem, hogy a hormonok játékaként bukkannak fel itt-ott.

☻Tipp & Trükk
Túl jó tanáccsal ezügyben nem szolgálhatok, de az biztos, hogy a teljes test intenzív bőrápolása, testápoló vagy speciális krém használatával csökkenti a felbukkanó sriák mélységét.

A májfoltok, barna foltok és csíkok a bőrön jellemzően az utolsó hónapokban jelennek meg az arcon és a has középvonalán. Csak esztétikai jelentőségük van, bár ijesztő módon hosszabb idő alatt tűnnek el, mint amilyen gyorsan megjelentek.
A hajhullás, ha korábban jellemző volt, érdekes módon megáll a terhesség alatt. Nálam a szülést követően visszaállt az eredeti szintre, de hallottam már olyan esetről, amikor valaki a szülés után egy adagban veszítette el azt a hajmennyiséget, amit addig nem hullatott ki.
A lábak duzzadása a terhességi középidőtől néha egész kellemetlen módon jellemző lesz. Ezt mindaddig nem szokták kórosnak tekinteni, amíg nem társul a következő, igen veszélyes elváltozásra utaló egyéb tünetekkel:
• A kéz ujjainak duzzadása
• A vérnyomás megugrása
• Fehérje megjelenése a vizeletben.
Mindezen jelekből a felesleges víz visszatartást, a kéz duzzadását a gyűrűk forgatásával, és tested jelzéseinek figyelésével (pl ödémás, tasakos szemek) te magad is észeveszed, és tudni fogod, mikor kell orvoshoz fordulnod.
Gyakori vérnyomásméréssel és szükség szerinti vizelet vizsgálattal a háziorvos, védőnő és nőgyógyász pedig állandóan résen lesz a baj megelőzésére.
A táplálkozásnál (és ásványvíz választásnál) mindenesetre jó odafigyelni a minél alacsonyabb konyhasó és egyéb nátrium bevitelre.

☻Tipp & Trükk
Ásványvíz választásnál hasonlítsd össze a kapható vizeken feltüntetett összes oldott ásványi anyag tartalom értéket, és a legkevesebbet tartalmazót válaszd. Ezen belül is fontos a nátrium tartalom, abból is a legalacsonyabb terheli legkevésbé a vesédet.

A lábak duzzadása egyéb jelek nélkül is időben figyelmeztet “más-állapotodra”, azaz akkor fordul elő, amikor tested jelzi, hogy ideje visszavenni a tempóból. A “tempó” alatt bármilyen, korábban egyáltalán nem megterhelő tevékenységek is érthetők. Sajnos a lábduzzadás, ha egyszer kialakul, igen nehezen, sokszor csak hosszú idő után csillapodik, és időnként visszaköszön. Megszüntetéséhez, enyhítéséhez célszerű a lábak falra, vagy netalán asztalra felpolcolása, amint hazaérsz.

☻Tipp & Trükk
A moziban vagy színházban ülés több órán keresztül szintén előidézheti a lábak duzzadását ezért ilyenkor egyre inkább kerülni kell. A terhesség középidejétől nézz inkább filmeket videón, vagy DVD-n, mert otthoni körülmények között zavartalanabbul tudsz izegni-mozogni, bármikor felállhatsz, átülhetsz máshová, kimehetsz, amikor érzed, hogy túl merev a testtartásod.

Gyomorégés: Ez már nem esztétikai probléma, de ide tartozik. Számomra a terhesség legkellemetlenebb velejárója volt. Nem tudtam elaludni, szó szerint égett a nyelőcsövem, könnyeztem a fájdalomtól.

☻Tipp & Trükk
Elalvás előtt nyers sárgarépát, vagy (nem sózott) földimogyorót rágcsálj esténként.

☻Tipp & Trükk
A MagneB6 drazsé is segített az enyhítésében. (A magnézium szedését az orvosok általában amúgy is javasolják a görcskészség csökkentésére a nyolcadik hónap végéig.)
Az esetleg szükséges vas és mangézium tablettákat nem célszerű egy időben bevenni, mert gátolják egymás felszívódását. Így a vastartalmú készítményeket célszerű reggel, a magnézium tartalmút délután vagy este bevenni.