2007. augusztus 27., hétfő

15. Pelenkázás, popsigondok


Sokan nem is gondolnak bele, hogy az eldobható pelenka használatával a legnagyobb babázással kapcsolatos kiadást vállalják.
Túl azon, hogy a pelenkázás majdnem három éve alatt (de számoljunk csak ezer nappal) napi átlag öt pelenkát lecserélve (ami nem is biztos, hogy elég) összesen 5000 darab nadrágpelenkával növeljük a szeméthegyeket egyetlen csecsemőnél, ez rengeteg pénzbe is kerül.
Mielőtt azt gondolnád, hogy zöld agitációba fogok, előrebocsátom, hogy sajnos én is eldobható pelenkát használok, de azért vérzik a szívem.
Tizenöt-húsz éve ez még nem volt ilyen elterjedt, és az első három gyerekemnél textilpelenkát használtam, amiről így szintén van tapasztalatom. Ma viszont a bölcsődébe sem veszik fel a gyereket, ha nem viszed be az aznapra szükséges eldobható pelenkát!
Sokszor azt hallani, hogy tulajdonképpen a textilpelenka mosása ugyanannyiba jön ki, tehát végképp elavultnak számít, de emellett gazdaságtalan is. Ez azért így egyáltalán nem igaz!
Inkább csak elgondolkoztatásként leírom, mi is szükséges a textilpelenkázáshoz, hátha ki szeretnéd próbálni, mert nem akarod a környezetet szeméthegyekkel terhelni, vagy egyszerűen sajnálod két-három év alatt minimum két extra csúcs-szuper babakocsi árát egyszerűen a kukába dobni.
Textilpelenkát mindenképp be kell szerezni, mert ezt tesszük rendszerint a baba feje alá és erre bukik, büfizik, stb, de ha pelenkázásra is használjuk, 10 db helyett 30-40 db szükséges – a mosási-szárítási idők miatt.
A pelenkát lágy fóliából szabott pelenkázó fóliával rögzítjük, ez 10 darabos csomagokban kapható, kezdetnek egy csomag elég.
Kell egy műanyag, fedeles vödör, amiben gyűjteni és fertőtleniteni lehet a használt pelust.
Ebbe flóraszeptes vizet teszünk naponta, és a következő napon az ebben a vízben átöblített pelenkák innen a mosógépbe kerülnek, ahol a legnagyobb hőfokon kimossuk őket.
A víz a fertőtlenítőszer ellenére is ammónia szagú lesz, ezért kell, hogy a vödör fedéllel rendelkezzen, és ha lehet a fürdőszobában tartsuk.

☻Tipp & Trükk
A pelenka hajtogatására a nyolcvanas években elterjedt egy nagyon jó módszer. Ezzel a textilpelenka kb. kétharmada a baba lába közé simul, egyharmada pedig körülöleli a testét.
o Ehhez a kisimított pelus két alsó szélét hajtsd fel, így félbehajtva a hajtási él feléd néz.
o Ezután a jobb oldalát hajtsd rá a baloldalára, így egy négyrét hajtott pelenkát kapsz, amelynek a hajtási éle jobb oldalon lesz
o Ekkor a bal fölső sarkon lévő felső réteg csücskét csípd fel, és húzd el vízszintesen jobbkéz felé
o Előtted egy háromszög lesz, alatta pedig egy sajátos idomot formázó anyagdarab. Fordítsd fel az egészet, és hajtogasd vissza a szögletes részt középre.
o Az egész úgy néz ki, mintha egy betétpelenka réteg futna középen, kétoldalt pedig két háromszög veszi körül. A betétszerű rész kerül a popsira, a háromszögek pedig a baba oldalára simulnak.

Akár textilt, akár papírt használsz, a pelenkát naponta legalább ötször, de gyakori széklet esetén ennél is többször kell cserélni.
Célszerű a pelenkázás időpontjait mindig az etetések előttre vagy utánra tenni.

☻Tipp & Trükk
Sokszor azt javasolják, hogy a baba fölébredése után az első teendő a tisztába tevése legyen. Én nem szoktam a síró-éhes csecsemőt rögtön tisztába tenni, előbb rendszerint megnyugtatom, megetetem, büfiztetem, és azután teszem rendbe a popóját. Ilyenkor az esetleg frissen lebukott ruháját is egyúttal tisztára cserélem.

A pelenkázás helyét célszerű a fürdőszobában, de legalábbis vízközelben kialakítani.

☻Tipp & Trükk
Nem feltétlenül szükséges a pelenkázó állvány beszerzése (van lakás, ahol el sem férne). Én rendszerint a fürdőkádra helyzett deszkán vagy az elöltöltős mosógép tetején alakítottam ki egy szivacsos pelenkázólappal a pelenkázóhelyet. Fontos, hogy vízközelben légy, ha a popsit le kell mosni, és legyen egy polc kézközelben a pelenkáknak, krémeknek és kisruháknak, tehát sose kelljen elmozdulnod a baba mellől.

A popsiápolástól sokan tartanak, akik először csinálják.
A babák az első hetekben sokszor minden egyes pelenkába bekakilnak, és gyakorlatlan kézzel, nehéz jól letisztítani a baba fenekét.


☻Tipp & Trükk
Erre a célra benedvesített mosdókesztűt használhatsz, de hatalmas a választék eldobható nedves popsitörlőkből is. Ezek rendszerint lanolinnal, aloe verával átitatott papír vagy textiltörlők valamilyen visszazárható csomagolásban. Léteznek vékonyabb-kisebb és vastagabb-nagyobb változatban is.

A popó letisztítása után valamilyen krémezéssel vagy hintőporozással lehet a popsi bőrét ellenállóbbá tenni a következő tisztába tevésig. Vannak azonban olyan eldobható pelenkák, amelyek már át vannak krémmel itatva, ezzel abszolút feleslegessé téve minden kencét.
A krémezéssel és hintőporozással amúgy is csínján kell bánni, különösen a lánycsecsemőknél okozhatnak később problémákat. A hintőpor használata ezért lányoknál többet árt mint használ.

☻Tipp & Trükk
Kizárólag popsikrémet kenjünk a kislány csecsemők combtövére.
Popsikrém és hintőpor egyidejű használatára a fiúknál sincs szükség, mert a két anyag együttesen ragacsos-csomós masszává válik, és lepereg a baba bőréről.

A babák tisztába tevésekor mindig figyeljünk oda a baba székletére, mert a rendellenes széklet valamilyen táplálkozási-emésztési problémát jelezhet.
Az anyatejjel táplált baba széklete sárgás színű, krémes állagú, és sajátosan édeskés illatú. A tápszeres babák széklete ennél rendszeresen zöldesebb.
Ha bármi furcsát, eltérőt, vagy változót érzékelünk, vagy a széklet bűzössé változik, azonnal meg kell keresni a gyermekorvost.
Végül a kukigondozásról.
Fiús mamák, akik elsőként találkoznak a kukiápolás gondjaival, gyakran félve állnak a kérdéshez. Sok csecsemő fitymaszűkülettel születik, de akik nem, azzal sem tudják, mit kell kezdeniük.
A gyermekorvos várhatóan tanácsokkal fog ellátni e kérdésben, de a legtöbbször azt tartják, nincs semmi teendő, hacsak a pisilést a fitymaszűkület nem akadályozza.

☻Tipp & Trükk
A pelenkázáskor a fiúknál is vigyázni kell arra, ne kerüljön hintőpor vagy krém az előbőr alá, mert az gyulladáshoz vezethet.

Néhány gyermekorvos azt szokta javasolni, hogy fürdetéskor próbáld a szűk előbőrt apránként lazítani, míg mások szerint ez egyáltalán nem szükséges. Enyhe szűkület esetén ezzel valóban megelőzhető a későbbi esetleges orvosi beavatkozás, de igazán szűk előbőrnél ez az anyai inzultálás nem fog segíteni, inkább csak árt.