2007. augusztus 27., hétfő

16. Altatás


A baba a nap nagy részét alvással tölti, ezért kulcskérdés, hol és hogyan altatjuk.
Az első hat hét folyamán célszerű egy olyan bölcsőben, vagy bélelt kosárban elhelyezni, amit a lakáson vagy házon belül bárhová magaddal vihetsz, anélkül, hogy a babát fel kellene ébresztened. Az ilyen kosár és bölcső nemcsak a mobilitás szempontjából előnyös, de általában a babák is szeretnek kezdetben szűk, őket körülölelő helyen tartózkodni.

☻Tipp & Trükk
Akár beszereztek bölcsőt vagy kosarat, akár rögtön a kiságyban altatod, a baba elhelyezésekor törekedj arra, hogy sose legyen hallótávolságnál messzebb tőled.

Igazán ritkán fordul elő, de akiket érintett a titokzatos bölcsőhalál, azok megemészthetetlen tragédiaként sosem felejtik el. Egyes babák ugyanis látszólag teljesen egészségesen, megmagyarázhatatlan okokból egyszer csak nem vesznek levegőt és megfulladnak, valószínűleg a vegetatív idegrendszer fejletlensége miatt. Ennek megelőzésére akár légzésfigyelőt is lehet beszerezni vagy egyes kórházakban bérelni, de ez a csecsemők nagy részénél túlzott óvatosság.
A bölcsőhalál előfordulása állítólag nagyon sokszor a hasra fektetett csecsemőknél volt jellemző, ez lehet az oka, hogy amíg a nyolcvanas években a babákat szinte kivétel nélkül hason altatták, mára a hasrafektetés már nem annyira jellemző.
Pedig vannak előnyei, különösen a bukásra, hasfájásra hajlamos csecsemőknél, mivel a baba teste sokkal stabilabban, összegömbölyödve simulhat az ágyra, hasát melegítve, és nem fordulhat elő a felöklendezett táplálék esetleges félrenyelése miatti fulladás.
A háton való altatás a félrenyelés miatt továbbra sem ajánlott, így a mai trend szerint a babákat rendszerint takaróval megtámasztott háttal, oldalt fekvő helyzetben helyezik a kiságyba.
A baba elhelyezésének kb. az első öt hónapban van ilyen meghatározó jelentősége, mert azt követően már egyedül is meg tud fordulni.
Azért amíg erre nem képes, figyeljük, hogyan reagál a künönböző alvási helyzetekre, és melyiket szereti, hogyan érzi magát a legjobban.

☻Tipp & Trükk
Szerintem a baba mindenképp aludjon a mamával egy szobában az első hónapokban. Ha a babának külön gyerekszobája van, mindenesetre célszerű ott egy ágyat az anyának is elhelyezni, később is hasznát veheti, ha valamilyen betegség miatt a gyerekkel szeretné tölteni az éjszakát.

A külön szobában az apát és a többi családtagot sem zavarja a csecsemő éjszakai felsírása, szoptatása, táplálása.
Azért persze a papa kényeztetéséről semmiképp sem szabad megfeledkezni, különben az izolált elhelyezésből úgy érezné, ki van rekesztve a baba és a mama életéből.
Tápszeres babánál az apukák bármikor, különösen hétvégén, átvehetik a baba éjszakai őrzését és etetését is, ha szeretnének részt venni ebben, és ilyenkor a mama is kipihenheti magát.

☻Tipp & Trükk
A korábban jelzett kényelmes fotel, ahol a babát tápláljuk, természetesen legyen a baba alvóhelyének közelében, és valamilyen gyenge fényű éjszakai fényforrás is legyen a közelben.