2007. augusztus 27., hétfő

7. A baba első tárgyai


A baba környezetének kialakítására, leendő ruhatárának összekészítésére rendszerint nagy-nagy gondot fordít az, aki teheti.
Ma már nem ritka, hogy belsőépítész tervezi a gyerekszobát, de az még elterjedtebb, hogy a szülők a “kis trónörökös” számára a bababoltok hatalmas választékából teljesen egységes színű és formatervezésű tárgyakkal veszik körül a várt csöppséget.
A babát körülvevő ízléses környezet valóban nagyon fontos, de felesleges túlzásokba esni. Az egységes színvilág is nagyon fontos, de igyekezzünk elkerülni, hogy a csecsemőt túlságosan mesterkélt, “megcsinált” környezet vegye körül, ahol például a sok lila maci között zavaró egy egyszerű sárga kacsa látványa a játékok között.

☻Tipp & Trükk
Az azért nem árt, ha előre eldöntjük, milyen vezérszín köré rendezzük a születendő baba tárgyi világát, mert ez segít abban, hogy mindig könnyen ki tudjuk választani a babakocsik-takarók-rugik hatalmas választékából azt, amelyik harmonikusan fog illeszkedni a többi használati tárgy közé.

Amikor a különböző üzletek választékát megtekintjük, rengeteg olyan tárggyal fogunk találkozni, ami láthatóan nem praktikus, de “egyszerűen tündéri”. Azt hiszem, teljesen természetes dolog, hogy a babaváráskor időnként elcsábulunk, és bár tisztában vagyunk az adott dolog szükségtelen voltával, azért beszerzünk egy csomó felesleges ilyesmit is. Ezek is az örömteli várakozás részei.
Én így vagyok például a puha talpú bőrből készült kocsicipőkkel, amelyeket “egyszerűen meg kell enni olyan édesek”… Annak érdekében, hogy az efféle hóbortokra is maradjon pénzed, igyekszem összefoglalni, szerintem mire érdemes tényleg költeni, és mi az, ami tulajdonképpen teljesen felesleges.
Az első részben olyan tárgyakról beszélek, amelyek tényleg minden pénzt megérnek, beszerzésük nem túlzás és nem felesleges.

A következő csoportban azokat a dolgokat foglalom össze, amelyekre helyzettől és lehetőségektől függően esetleg szükség lehet.
Az utolsó részben pedig összegyűjtöttem egy-két olyan dolgot, amelyek beszerzése részben felesleges, részben ártalmas is, vagyis szükségtelen.

NÉLKÜLÖZHETETLEN ESZKÖZÖK

A baba első tárgyai között kezdjük a három legfontosabb beruhárással, ezek a kiságy, a babakocsi, és az autós ülés.
Az autós ülés nyilván csak akkor nélkülözhetetlen, ha van a családban gépkocsi, de ez ma már legtöbbször természetes.
Az autós ülések két alapváltozatban készülnek, a születéstől kb. egy-másféléves ülések egyben babahordozók is, nagy, íves műanyag füllel, de vannak robusztusabb felépítéső, nem hordozófüles, elvileg szintén születéstől de kb. akár négy-ötéves korig használható autós biztonsági ülések is.

☻Tipp & Trükk
Ha gyakran fogtok kocsiba ülni a csecsemővel egyéves kora előtt, mindenképp a babahordozós változatból (0-9 kg-ig) keressetek megfelelőt. Ebbe újszülött fejszűkítő betétet is kaptok, így a baba tényleg billegés nélkül utazhat benne. Ha elalszik a kocsiban, nem kell felébreszteni, kivehetitek az üléssel együtt. Kapható hozzájuk olyan babakocsi aljazat, (travel system), amelyre rögzíthető, így akár pl. bevásárláskor azonnal tologatható is. Ezeknek a bébihordozóknak az alja rendszerint íves hintáztató kiképzésű, ezáltal bölcsőként is funkcionálhatnak a lakásban, de rögzíthetők is. Vannak több pozícióban dönthető típusaik is.

☻Tipp & Trükk
Ha nem kifejezetten tervezitek, hogy a babával az első hónapokban sokszor kimozdultok, és a bölcső funkcióra sincs szükségetek, érdemes a másik változatot beszerezni, mert ezt sokkal tovább használhatjátok. Ne lepődjetek meg azonban, még ha a gyártó 0-18 kg-ig ajánlja is, ezek valójában a 9-18 kg os típusok szelidített, több pozícióban dönthető változatai, azaz az első hónapokban nem nyújtanak annyira ideális elhelyezést a babának. A nagy ülésben szinte el fog veszni, és néha bizony inogni fog a számára hatalmas ülésben.


Bármelyik típust is veszitek azonban, az első hónapokban csak a forgalomnak háttal lehet a baba számára bekötni az autóba, de így akár az “anyósülésre” is rögzíthető. Ez főleg akkor hasznos, ha a mama kísérő nélkül utazik a babával, mert állandóan figyelhet rá, nem kell hátra tekintgetnie vezetés közben. Fontos azonban, hogy az utasoldali légzsákot ilyenkor ki kell köttetni, mert baleset esetén életveszélyes sérülést okozhaz működése a babának!
Fontos szempont legyen az autós biztonsági ülés kiválasztásakor a dönthetőségen kívül az, hány pontos biztonsági övvel tartja meg a babát, válasszunk az ötpontosak közül, mert az a legbiztonságosabb.
Végül egy esztétikai szempont: Ne csak a színeket nézd, hanem vizsgáld meg a különböző típusok anyagminőségét is. Természetesen az igazán jó anyagból készültek sokkal drágábbak..

☻Tipp & Trükk
Ha az anyagon spórol a gyártó, azzal ugyan kedvező árú terméket tud kínálni, de ne felejtsd el, hogy az ülés huzata évekig kell, hogy szolgáljon. Ha az anyag vékonysága miatt hamar szakad, a gyerek feje pedig ráizzadva nyomot hagy, már bánni fogod, hogy nem vettél egy drágább, de évekig nem elhasználódó változatot.

A babakocsi a másik nélkülözhetetlen babaholmi. Akár levegőztetéshez, akár a bevásárláshoz, egyáltalán, a kimozduláshoz mindenképp nélkülözhetetlen.
Itt is szédítő a választék, az egyfunkcióstól a többfunkciósig rengeteg változat közül válogathatunk.

☻Tipp & Trükk
A babakocsi kiválasztásánál, függetlenül attól, hogy hol szeretnénk használni, a legfontosabb, hogy minél nagyobb kerekei legyenek.
Akár városban, akár erdei terepen vagy kertben fogjuk tologatni, csak a nagy kerék képes akadálytalanul áthaladni a talaj egyenetlenségein. A kis kerekű babakocsikból ugyan sokkal változatosabb a kínálat, főleg az árharc miatt, de semmiképp sem ajánlom a kompromisszumot az alacsonyabb ár érdekében.

Mi mindent tud az ideális babakocsi? Megfelelő árnyékolóval rendelkezik, több pozícióba dönthető, csomagtartója nagy méretű, tolókarjának magassága és iránya is változtatható.
Fontos, hogy a kocsi összecsukható-e, és mekkorára.
Attól függően, hogy hol használjuk, fontos lehet a kocsi súlya is. Ha városban, tömegközlekedésben is használjuk, nem mindegy, mennyire nehéz emelni és cipelni.
Nyugodt sétáltatásra azért mindenhol inkább a magas építésű, masszív babakocsi a legideálisabb.
A babakocsi kiválasztásnál is fontos odafigyelni a textil minőségére.
A babakocsik egy részéhez saját anyagából készült pelenkázótáska is kapható.
A pelenkázótáska zseniális találmány, kívül cippzárral lehajtható pelenkázófelülettel rendelkezik, belül pedig 3-4 zsebbel amelyek cumisüveg tárolásra alkalmas méretűek.

☻Tipp & Trükk
A pelenkázótáskát nem kell a sétáltatáskor magunkkal vinni, de jó szolgálatot tesz, ha orvoshoz-védőnőhöz megyünk a babával, ha elutazunk, vagy netalán hirtelen kórházi vizsgálatra kell a babával mennünk.
Ha előre fixen összekészítjük a tartalmát, és így tartjuk a otthon készenlétben, nem fordulhat elő, hogy pánikba esünk, ha gyorsan kell elindulni otthonról.
A táskába legyen előre összekészítve:
o A baba oltási könyve és TB kártyája,
o Közepes méretű puha frottírtörölköző (vizsgálatoknál a baba alá terítjük, huzatos helyen takarónak használhatjuk, vészhelyzetben a popsiját lemoshatjuk vele),
o Kis csomag papírzsebkendő és nedves törlőkendő, popsikrém, pelenka,
o Üres, kifőzött cumisüveg, bontatlan babaivólé, kiskanál,
o Egy pamut kissapka, tartalék kising és rugdalózó.


A kiságy a baba harmadik nélkülözhetetlen alaptárgya.
A kiságy beszerzésére nincs ugyan feltétlenül szükség az első hetekben, ha lehetőségünk van kezdetben bölcsőben, vagy kosárban altatni a babát, az sokkal ideálisabb elhelyezéstbiztosít az első négy-hat héten.
De előbb vagy utóbb, kiságyra mindenképpen szükség lesz.
A kiságyak legtipikusabb mérete 120*60 cm, de léteznek kisebb, kb 110 cm hosszú, és nagyobb, akár 140 cm-es babaágyak is.

☻Tipp & Trükk
Mivel a gyerek 2-3 éves kora után már nem szívesen fog a rácsoságyban aludni, és testmagassága még ekkorra sem lesz 110 cm, nyugodtan megvehetjük akár a legkisebb kiságyat is.

A kiságyba habszivacsból, vagy az egyre jobban elterjedt természetes kókuszrostból készült matracot lehet vásárolni, ezt a legcélszerűbb sztreccs gumislepedővel beburkolni, amiből legalább kettőt-hármat be kell szerezni.
Egyre elterjedtebb szokás, hogy a kiságyba különböző rácsvédőket, föléje pedig baldachintartó vasra rögzítve földig omló fodros függönyöket helyeznek.
Ezeknek legfeljebb némi árnyékoló szerepük van, az éjszakai etetéskor tompítják a közeli fényforrás esetleg a kiságyra vetülő erős fényét. De mivel némelyik darab “olyan édes”, én sem tudtam ellenállni ezek beszerzésének.
Ha már a “fityfirittyeknél” tartunk, hatalmas a választék a kiságyra szerelhető forgó, felhúzható játékokból. Az egészen pici baba is élénken figyel, ha a zene kíséretében a pici macik vagy bohócok elkezdenek a feje felett körbetáncolni. Nagyon sok a bóvli és a giccs ebben a kategóriában, de érdemes egy viszonylag ízléses forgójátékot beszerezni!
A baba számára fontos mind a kocsiban, mind a kiságyban, hogy különböző méretű és vastagságú plédek, takarók is rendelkezésre álljanak.
Egy nagyobb takaró, vagy mosható babapaplan mellett sok kicsi plédre lesz szükség, mind az autóban, babakocsiban, mind a szobában. A kicsi plédek általában közvetlenül érintkeznek a baba testével, ezért gyakran szennyeződhetnek. Fontos, hogy emiatt mosógépben mosható, könnyen száradó, a baba érzékeny bőrét nem irritáló anyagból készüljenek.

☻Tipp & Trükk
Varrógép nélkül is gyönyörű kistakarókat készíthetünk – egyszerűen ollóval – termovelúr anyagból.
Egy körülbelül két méteres darabból négy kis plédet vághatunk ki, szélét bevagdosva rojtokkal, vagy körbevarrva más módon is díszíthetjük.
A temovelúr kezdő varrónőknek is hálás darab, nem kell szegni, letisztázni és rugalmassága miatt elnyeli az egyenetlenségeket.
Sok színben és mintával kapható, nem bőr-irritáló anyag, mosógépben mosható, és órákon belül megszárad.

Folytassuk a nélkülözhetetlen cikkek listáját a babaruhákkal!
A baba ruhadarabjainak összeválogatásnál sokszor fogunk azzal a dilemmával találkozni, vajon a legesztétikusabb darabok egyben praktikusak is lesznek-e.
A leghálásabbnak mindig azok a ruhák fognak bizonyulni, amelyek jó anyagból készülnek, nem változnak meg az első mosással, és a maguk módján együtt “nőnek” a kisbabával.
Hiszen a baba néhány hónap alatt megduplázza méreteit, és az első év végéig születési súlya háromszorosát fogja elérni!

☻Tipp & Trükk
Ne vegyünk kezeslábas rugdalózókat! Az egybeszabott kezeslábasok mérete olyannyira kötött, hogy vagy éppen elvész benne a baba lába, vagy néhány nap után szűkké válnak, és nehéz a csecsemőre adni. A több részből szabott, pántos és lábfej nélküli babaruhák néha fél évig is használhatók, mert eleve rugalmasabbak a kevésbé kötött szabásvonal és a többnyire állítható pántok miatt. Arról nem is beszélve, hogy ezekhez használni tudjuk azt a rengeteg édesebbnél édesebb babazoknit, amiből ajándékba is sokat fogunk kapni!

A következő mérettáblázat segíthet a ruhatár tervezésében:

Újszülött: Kb.3 kg, és 56 cm. Csak néhány hétig használhatjuk az ilyen méretű darabokat. Mivel ekkor jönnek a babalátogatók is, azért érdemes a babát ilyenkor szépen felöltöztetni! De az egy-két szép vendégváró ruhán kívül ne szerezzünk be több darabot ebből a méretből!
1-3 hónapos: Kb. 4-5 kg és 62 cm. Ebből a méretből már érdemes több darabot beszerezni, de rossz esetben ezek is csak két hónapig lesznek használatban.
4-9 hónapos: Kb. 6-8 kg és 68-74 cm. Ez a két méretkategória már csak hosszúságában tér el, de a “súlycsoport”, amint látható, már közelebb áll egymáshoz, tehát a baba kezdeti dinamikus hízási üteme itt már lassul. A baba ekkor már forgolódik és hamarosan felül.
10-12 hónapos: Kb. 9-10 kg és 80 cm. Ezek már nagyfiús és nagylányos ruhadarabok, a totyogó csecsemőknek.

☻Tipp & Trükk
Az igazán szép és drága ruhadarabokból lehetőleg 68-74-es méretben vásároljunk többet, ha azt szeretnénk, hogy minél tovább hordja a baba.

A rugdalózók és egybeszabott kezeslábasok helyett egyre jobban elterjednek a különleges kertésznadrágok és kétrészes szabadidőruhák, mert ezek valóban praktikusabbak. Azon túl, hogy nem növik ki olyan hamar a csecsemők, egy kis szennyeződés esetén nem kell a baba egész ruháját lecserélnünk.
Akármit is vásárolunk, “ne dőljünk be” minden díszítésnek, ami vállfán jól mutat.

☻Tipp & Trükk
Szokásos a babaruhák nyakrészére nagy bubigallért, vagy széles fodrot varrni. Ezek a ruhát tényleg tündériek, de a babák büfizés közben rendszerint épp a nagy gallérokat és fodrokat tisztelik meg a visszabukott tejjel. Sokszor még a pelenkázón öltöztetjük, amikor az újonnan ráadott ruhácska már elkezd savanyú szagot árasztani.

Milyen ruhadarabok beszerzése szükséges a rugdalózókon és nadrágokon kívül a csecsemő számára?
A baba “alsóneműje” kezdetben maga a pelenka. E fölött régen kisingeket, rékliket hordtak a babák, de mára ezek használatát teljesen kiszorította a bodyk elterjedése.
Ezek vékony polóanyagokból készülnek, és a lábak között két-három patenttal záródnak.
Kaphatók ujjatlan, rövid- és hosszúujjú változatban is, az évszaktól függően. A legjobban azonban a rövidujjúak haszálhatók, télen legalsó ruharétegként, nyáron pedig önálló napozóruhaként.

☻Tipp & Trükk
A bodyk “szűk keresztmetszete” szó szerint a szűkre szabott mandzsetta, vagy mellrész szokott lenni. Számítsunk rá, hogy a pamut anyagok mosás közben kicsit összeugranak és merevebbek lesznek, és a túl szűkre vagy nem eléggé rugalmas anyagból szabott bodykat nem fogjuk tudni használni.

A fenti ruhadarabokat télen lábzsák, levegőztető zsák is kiegészíti, bélelt, vízhatlan anyagból, hozzá való sapkával.
A ruhadaraboknál meg kell említeni a tetrapelenkát is. Ebből, ha nem is ezzel pelenkázunk, akkor is legalább tíz darab szükséges, mert ezt használjuk a kiságyban a baba feje alá terítve, és a baba táplálása után a büfiztetéskor is. Bukásra hajlamos csecsemőnél minden etetés után tiszta textilpelenkát kell használni, ezért néha még a tíz pelenka sem elegendő.

HASZNOS ESZKÖZÖK

Csak felsorolásszerűen említem meg azokat az eszközöket, amelyek beszerzése egyáltalán nem nélkülözhetetlen, de néha hasznos lehet.
Kosár vagy bölcső – az első négy-hat hétben, különösen hasfájós csecsemőknél megfontolandó.

☻Tipp & Trükk
Az első hetekben amíg úgysem levegőztetjük a babát, bölcső helyett használhatjuk a lakásban a babakocsit, ha jó rugózású.

Cumisüveg – tápszeres táplálásnál célszerű 4-5 darabot beszerezni belőle.
Sterilező, cumisüveg-melegítő – forró vízbe állítva is lehet a tápszert melegíteni és az üvegeket kifőzni.
Etetőszék – ha a baba már ülni tud, részt vehet a család étkezéseiben a nagy asztalnál. Szétszerelhető változatát éttermekbe is magunkkal vihetjük, mert nem mindenhol tartanak. Több pozícióban dönthető etetőszékre véleményem szerint semi szükség, lásd a babafotelnél írtakat a következő részben.
Hempergő vagy utazóágy – a köztudatban ezt is sokszor nélkülözhetetlennek gondolják, pedig nem az, és sok helyen előbb-utóbb csak a baba játékainak tárolására használják. A babák ugyanis nem szeretik az ilyenfajta elszigeteltséget, különösen akkor tiltakoznak élénken, ha a hempergőt a gyerekszoba sarkában helyezik el, távol attól, ahol a családi élet zajlik. Néhány helyzetben azért megfontolandó a hempergő vagy inkább utazóágy beszerzése. Ilyen helyzet például, ha a nagymamánál, vagy a nyaralóban itt altatjuk, vagy ha a kertben vagy vízparton ebben levegőztetjük.

A lakásban azonban jobban fejlődnek, és hamarabb mászni-járni kezdenek a kisbabák, ha a szoba szőnyegpadlójára egy takarót vagy lepedőt helyezünk, és oda tesszük a játékaikat (vagy patchwork játszószőnyeget varrunk illetve veszünk).

☻Tipp & Trükk
Akárhol is játszik a gyerek, érdemes szétszedhető, pörgős-forgós-csörgős-tükrös játszóállványt beszerezni, mert nagyon szeretik a csecsemők és nagyon sokáig tudnak játszani vele.

HASZONTALAN ESZKÖZÖK

A haszontalan eszközök egy részének beszerzése ártalmatlan hóbort lehet, ilyen a “jajdeédes” kocsicipők, hímzett kisingek és kissapkák beszerzése.

Ezeket esetleg csak éppen sose tudjuk a gyerekre ráadni, vagy ráadjuk, de csak bosszankodunk haszontalanságukon. Ilyen, ha például a gyönyörű madeira csipkés kislány főkötö össze vissza csúszkál és forog a gyerek fején.
Ezek tanulságos tapasztalatok lesznek a számunkra, de a baba fejlődését egyáltalán nem zavarják meg.
A felesleges tárgyak másik csoportja azonban kizárólag a felnőttek komfortját szolgálja, rövid távon elszórakoztatva a csecsemőket, hosszú távon viszont ellustítva őket.
E kategória legjellegzetesebb képviselői a következő tárgyak:

o Bébikomp – amelyben a csecsemő azt “hiszi” hogy tud járni,
o Babafotel – amelyben a csecsemő számára készen kínáljuk azt a sok érdekes látnivalót, amelyért hasrafordulással, felüléssel magának kellene megdolgoznia,
o Gumicumi – amelyről lesz még szó egy kicsit később.