2007. augusztus 27., hétfő

9. Mellápolás


A mellszívás, fejés szorosan a szoptatáshoz kapcsolódó téma, mégis külön fejezetet érdemel.
Sokan attól tartanak, hogy a szoptatás nagyon rossz hatással lesz a melleik formájára.
Tapasztalatom szerint a mellek igazán a terhesség idején változnak meg – rendszerint egy mérettel megnövelve azokat. Van aki ennek kifejezetten örül, és ha ez nem párosul visszafordíthatatlan elhízással, egyáltalán nem okoz esztétikai problémát.
A jó melltartó viselése ezért a terhesség alatt igazán fontos, ahogy ezt már írtam, én olyankor a korábbinál egy mérettel nagyobb, de jó tartású melltartó viselését tartom fontosnak.
A szoptatás persze legtöbbször nem esztétikai kérdésként jelenik meg – mára egy szerencsére ismét divatos szemlélet részeként minél többen próbálnak “visszanyúlni a természethez” azaz ebben az igazi bio-táplálékban részesíteni a csecsemőjüket, legalább az első hetekben.
Sokan azonban csak a kórházban szembesülnek azzal, hogy szoptatás nem működik a mellek masszírozása és fejése nélkül.
Miért van erre szükség?
Az anyatej mennyisége és a baba igényei az első napokban-hetekben még nem találkoznak.
A szülés utáni első két napon a babák gyakran töltik idejüket az anyák mellén, de az anyatej még nem lövell be rögtön, a csecsemő ilyenkor legfeljebb (a számára nagyon fontos) előtejjel táplálkozik.
A második-harmadik napon aztán a kismama arra ébred, hogy mellei kőkeménnyé válnak, csomócskákban tapintható bennük a rengeteg anyatej, és ezt a feszítő érzést csak a jól szopó csecsemő képes enyhíteni.
Ilyenkor azonban a babák esetleg kicsit besárgulva órákat pihegnek és alszanak, amikor pedig szopnának, akkor sem képesek a megduzzadt melleket megfelelően a szájukba venni, a tejcsatornák különben is évtizedek óta tartó passzivitás után nem nyílnak meg egykönnyen, és néha, a legrosszabb esetben ekkorra már a néhány napi szopizástól a mama mellbimbója is kisebesedhet.
A néhány óra alatt óriásira duzzadt melleket ilyenkor mielőbb meg kell szabadítani terhüktől, mert súlyos, lázzal járó mellgyulladást okozhat, ha a tejcsatornák nem tudnak kiürülni. A mellek azonban ekkor még érintésre is érzékenyek, nemhogy képesek lennénk nyomkodni őket. Sokszor tapasztalt nővérkék segítenek ilyenkor nem kevés könny árán a magára maradt mamának.
Mit tegyél, hogy elkerülhesd ezt az “élményt”?
Tanuld meg, hogyan tudod saját magad finom masszírozással megindítani a tejcsatornák működését, fellazítani a csomócskákat, és kifejni a feszültséget okozó anyatejet.
Az első teendő a melegítés.

☻Tipp & Trükk
Ha lehetőséged van rá, melegítsd néhány percig a melledet egy kartávolságnyira megtartott infra-lámpával. Ezután azonnal zárd finoman a két tenyered közé a melledet, majd a tenyered köröző mozgásával igyekezz benttartani a meleget. Mire néhányszor ilyen módon megdörzsölöd a melledet, érezni fogod, hogy a kis csomócskák kezdenek fellazulni. Ekkor már erősítheted a mozdulatok intenzitását, hiszen a feszítő fájdalom ettől kezdve csökkenni fog.

A melegítést követően a melleket már képes leszel magad is – kis fájdalom árán – önállóan átmasszírozni.
A masszírozás iránya a körkörös mozdulatokból fokozatosan váltson át a mellbimbók irányába. Ha elég ügyes vagy, megindul a csorgás és spriccelés, és akár kézzel is kifejtheted a felesleges anyatejet.
Egy mell masszírozása és fejése az első napokban húsz-harminc percig is eltarthat, tehát nagy türelmet igényel.
Ezt a nehéz feladatot megkönnyítendő nagyon sokféle mellszívót lehet beszerezni. Vannak mechanikus, kézi működésűek, de elektromos változatban is kaphatók.
A szerkentyű teljesítménye, használhatósága nem mindig azon múlik, motor működteti-e. A legegyszerűbb – üvegharangot és gömb alakú gumipumpát tartalmazó szerkezetek már nagyon olcsón beszerezhetők, és kezelésük igen egyszerű.
A csúcs-modellek ára – kézi változatban is – egy egyszerűbb babakocsi árával vetekedik. Ezek azonban már képesek a baba szívását valóban szinte rekonstruálni, szilikonos szívóharangjukkal minden szívás alkalmával finom masszírozást gyakorolva a mellbimbó környékére. A tejet közvetlenül a mellszívóra csatlakoztatható, kifőzhető cumisüvegbe juttathatjuk általuk, de kapható hozzájuk steril tejgyűjtő zacskó is, amiben akár hónapokig a fagyasztóban őrizhetjük a felesleges tejet későbbi felhasználásra.
A mellszívó tejjel érintkező részeinek kifőzése, sterilezése annál fontosabb, minél hosszabb ideig akarod tárolni a lefejt anyatejet.

☻Tipp & Trükk
Ha hetente egy alkalommal csak azért fejsz le egy kis anyatejet, mert néhány perc múlva a baba vitaminjait akarod ezzel beadni, (K és D vitamin rendszeres adása minden anyatejes babának kötelező) akkor elegendő az alaposan elmosott mellszívó és cumisüveg használata erre a célra. De ha a célod az anyatej gyűjtése és tárolása, akár egy napra is, feltétlenül főzz ki minden szükséges használati eszközt!

Előfordulhat, hogy annyi tejed lesz, amennyit már nem tudsz saját gyermekednél később sem felhasználni, ilyenkor próbáld meg a védőnő segítségével a felesleges tejet más babának eljuttatni.
Az anyatej ára a tehéntej árának körülbelül hússzorosa, de annak, akinek egyáltalán nincsen, felbecsülhetetlen értéket jelent, ezért semmiképp se öntsd ki a lefolyóba!