2007. augusztus 27., hétfő

3. A várakozás hetei


A várandósság negyven hetéből általában legalább harminc szó szerinti várakozással telik. Bár hozzászoktunk, hogy a dolgokat nagyrészt rendszerint készen megvásárolhatjuk, miután felpróbáltuk, vagy kipróbáltuk, a babák “megrendelése” esetében ez nem működik.
Bár ez valami sajátságos, szent várakozás, azért sok türelmetlenséggel és aggodalommal telik.
Kezdve az első terhességi teszttől, amikor megbizonyosodsz a terhesség tényéről, folytatva a különböző ultrahangos és egyéb vizsgálatokkal, amelyek egymást váltva végigkísérik és stresszel töltik meg a várakozásod hónapjait.
A közhiedelemmel ellentétben a rengeteg diagnosztikai módszer és az orvostudomány rohamos fejlődése nem teszi boldogabbá a kismamákat ahhoz képest, amit nagymamáik érezhettek egykoron.
Minden egyes ultrahang vizsgálat egy stresszhelyzet. Amikor elhelyezkedsz a vizsgáló-asztalon, előfordul, hogy minden rossz, ami nem kellene, meg fog fordulni a fejedben. És amikor az orvos vizsgál, természetesen nem a te szempontjaid szerint nézi meg a magzatot, hanem a vizsgálati protokoll előírásai szerinti méréseket végzi el, és a legritkább esetben bonyolódik részletes ismertetésbe, olyat pedig még soha nem hallottam, hogy azt mondta volna, hú de szépen fejlődik a baba… Ennek oka rendszerint nem az orvosok érzéketlensége, hanem a diagnosztikai módszerek korlátai miatti óvatosság. És persze a legtöbb orvos amúgy is szűkszavú! Így aztán készülj fel arra, hogy esetleg a félműveltek magányosságával és kétségeivel fogsz minden alkalommal hazamenni, és a hallott félszavakat hetek után is ízekre szeded gondolatban, a számodra elérhető szak- és ismeretterjesztő irodalmat pedig a következő vizsgálatig rongyosra fogod olvasni.
Ugyanez igaz a 16. héten elvégzett AFP vizsgálat eredményére is, hacsak nem tökéletesek az értékeid. Mert ha nem, akkor vagy túl alacsony, ami kromoszóma rendellenességre utalhat, vagy túl magas, ami nyitott gerincre, vagy egyéb záródási rendellenességre, vagy határérték, amitől végképp ki fogsz borulni, holott az esetek nagy többségében a 16. terhességi hét pontatlan meghatározása okozza az – ártatlan - eltéréseket.

☻Tipp & Trükk
Lehetőség van arra, hogy a terhesség folyamán egy-két alkalommal fényképes-videofelvételes 4D ultrahangos vizsgálatot végeztess. Itt kérésedre megpróbálják a baba arcát vagy más téged érdeklő testrészét megtalálni és hosszasan rögzíteni, ez nagyon megnyugtató lehet felesleges aggodalmak estén.

Nagyon fontos, hogy ne idegeskedj feleslegesen, és lehetőleg minél több energiádat értelmes gondolatokra és elfoglaltságokra koncentráld.
Mivel tudod kitölteni napjaidat? Mi van a sporttal és testmozgással?
Száz évvel ezelőtt az egyetlen, kimamáknak megengedett sport maximum a sakk volt. A fő elv ma inkább általában az - kivéve ha az orvosod másként rendelkezik - hogy ne kezdj újat, de folytasd a régit, ameddig élvezed és nem okoz megerőltetést.
Ha fontos számodra a terhességed megtartása és saját életed, azért kerüld a gyakorta traumákkal, sérülésekkel járó sportokat, mint a síelés, lovaglás, hiszen már nem vagy egyedül…
A terhesség alatt – a nyilván szülésre felkészülő szervezetben – a kötőszövetek amúgy is lazábbak lesznek, ami emelheti a sérülések valőszínűségét.
Van aki továbbra is látogatja a fitness termeket, nyilván saját felelősségére, ami ilyenkor nehezen meghatározható fogalom.
Azzal is számolj, hogy a vérkeringésed nem lesz a régi, és például a kardio-fitness gépeket használva mérhetően csökkenni fog a teljesítményed már az első néhány terhességi héttől, ami figyelmeztető jele annak, hogy abba kellene hagyni a hajszát, mert elvonja a szervezeted energiáit a babától.

Mozgásra persze szükség van akkor is, ha rendszeresen sportoltál, de akkor különösen, hogyha eddig a lusták és kényelmesek táborába tartoztál.
Az arany középutat kövesd: a mozgás amit folytatsz, ne legyen veszélyes és ne vegye túlzottan igénybe a szervezetedet.

☻Tipp & Trükk
Vannak speciális, terhesek számára kitalált kismamatorna és kismama jóga gyakorlatok, amelyeket a szülés utáni regenerálódás elősegítésére is használhatsz majd.

☻Tipp & Trükk
Teljesen ingyen van, és nincs időponthoz kötve a hosszas, napi félórás-egyórás, tehát pár kilométeres séta szinte kötelező! Erre nem is olyan könnyű alkalmas terepet találni. Mindenesetre épp itt az ideje valami árnyas, parkos helyet keresni a lakóhelyedhez közel, ahol később a babával is naponta nagy sétákat tudsz majd tenni.

Ahogy a szülés időpontja közeledni fog, érdekes dolgokat fogsz magadban felfedezni, a fészekrakás ösztöne belső indíttatásként furcsa dolgokra késztet majd. Úgy érzed például, hogy ki kell meszelned, festened a lakást, esetleg át kell tolnod néhány szekrényt a másik szobába, vagy sürgősen nagymosásba, nagytakarításba kell kezdened. Hát lelked rajta, de azért fogd vissza magad, vagy legalábbis ne egyedül lendülj neki!
Érdekes módon, sokszor arról mesélnek a szülésen épp túljutott mamák, hogy amikor például eljött a nyolcperces fájások ideje, ahelyett, hogy a kórházba indultak volna, még gyorsan meglátogatták a távoli rokonokat, átrámolták a konyhaszekrényt, befőzték a lekvárt, vagy valami hasonló, régről halogatott dolgot gyorsan elvégeztek. Ennek hátterében bizonyára az a jogos félelem lapul, hogy a baba megszületése után már nem lesz idejük rá. Számolj ezzel jó előre!


☻Tipp & Trükk
Lehetőleg ne halogasd a családi/háztartási kötelezettségek ellátását a terhesség legvégére. Amúgy is jó elfoglaltság a terhesség hónapjaiban az ilyen kapcsolat-ápolások és nem megerőltető lakás-rendezgetések apránkénti elvégzése.

Azért még így is előfordulhat, hogy úgy érzed, valamit kezdened kell magaddal. A könyvekben, az olvasásban egyre kevésbé fogsz tudni elmerülni, mert a gondolataid egyre gyakrabban el fognak kalandozni. Érezni fogod, hogy ez tényleg “más-állapot”, amely gyakran elröpít a valóságból a saját belső világodba.
Milyen elfoglaltságokkal érezheted például jól magad?
Bizonyára láttál már képeket kézimunkázó kismamákról. Ha még sosem kézimunkáztál, ideje valami egyszerűvel elkezdeni. A lényeg, hogy lehetőleg a babának készíts valamit. Olyan tevékenységre fogsz ezzel találni, ami zavartalanul hagy ábrándozni, saját és magzatod közös világában elmerülni, és ha egy kis kézügyességed van, apró sikerélményt és esztétikai élményt is szerezhetsz és nyújthatsz általa.

☻Tipp & Trükk
Készíts kötött kabátkát, kissapkát, hímzett főkötőt, faliképet a babaszobába, esetleg varrj selyemszalagból masnikat a baba függönyre, vagy varrd fel egy régi maci szemét.

Milyen más elfoglaltsággal tudod az időt űzni még?
Olvasással a babákról, a szülésről, vagy például babanapló készítésével.

☻Tipp & Trükk
Egy szép kivitelű naplóban vagy mappában feljegyezheted a terhességed legfontosabb eseményeit, az érzéseidet, gondolataidat a babáról, fényképekkel a családról, ezzel is készülve a kicsi érkezésére.

Időigényes elfoglaltság a vásárlás is a babának, és a bababoltok teljes bejárása nem a legkönnyebb sportág, így jobb, ha a papával kettesben rójátok ezeket a köröket!
A színház- és mozilátogatást én nem tartom ideális elfoglaltságnak a terhesség második felétől, amint már írtam. Van aki ezzel szemben fontosnak tartja, hogy a baba születése előtt még kimozdulhasson és folyamatosan képben legyen.
Aki úgy tervezi, hogy kisbabáját szoptatni fogja, tényleg számolhat vele, hogy bizony akár egy évig sem jut el ilyen rendezvényekre a néhány óránkénti tejcsorgás miatt, ezt is mérlegelni kell.
A papával közös programokról szólva néhány szót a szeretkezésről is mondanék.
Az orvosok a szülés várható időpontja előtt hat héttel szokták a házasélet kerülését javasolni, s ez a tilalom rendszerint a szülés utáni hatodik héten végzett kontroll vizsgálaton kerül feloldásra.
Hogy pontosan mi a tilos, azt rendszerint szemérmes homály fedi. Igazából az sem egyértelmű, mit is takar ebben az évezredben a “házasélet” fogalma.
Semmi esetre nem jelentheti azt, hogy az említett majdnem három hónapban egymást kerülnötök kellene, és a gyengédséget vagy a testi örömszerzést fel kellene számolni!
Ez a párkapcsolatra, az érintettek érzelmi biztonságérzetére és a baba megszületésével létrejövő kis család jövőjére nézve sokkal nagyobb rombolást okozna, mint amit egy-egy spontán szeretkezés jelenthet a normális terhességre nézve.

☻Tipp & Trükk
A gyengéd simogatások, az érzéki partnermasszázs, a szenvedélyes csókolózás, az örömszerzés ezer formája és az orgazmus akkor is megengedett és kívánatos, amikor a hüvelyi szeretkezésre már vagy még nincsen mód - és ezt az érintettek rendszerint pontosan tudják, mikor következik be.