2007. augusztus 27., hétfő

10. Tápszeres táplálás


Bármennyire is akarsz szoptatni, ez az egész nem elsősorban akaratlagos dolgokon múlik, ergo nem mindenkinek sikerül.
Bár az anyatejes táplálás reneszánszát éli, a babatápszerek használatára kb. féléves kortól nagyon sok babánál akkor is sor kerül.
A legfontosabb, hogy békében élj azzal a megoldással, amit - akár választottad, akár nem - de alkalmazol.
Bár a “militáns békeharcosok”, mint az abortusz ellenzésekor, úgy ez esetben is igyekeznek megsemmisítő ítélkezésükkel lerombolni azok önértékelését, akik nem mindenben az általuk választott úton járnak, próbáld magad túltenni a megvető ítéleteken.
A tápszeres táplálás tényleg nem egyenértékű az anyatejjel, de ez nem jelenti azt, hogy gyermeked automatikusan utolsó lesz a tornasorban, elsőnek betegszik meg, és egyáltalán, nem fog megfelelően fejlődni, ha anyatej helyett tápszert kap. Az esetek nagy részében éppen az eltérő összetétel és az anyatejjel szembeni egyenletes adagolás miatt, a tápszeres babák nagyon is jól fejlődnek és inkább kerekdedebbek lesznek, mint anyatejes társaik.
Tény, hogy a kezdettől anyatej nélkül táplált babák immunrendszere nem kapja meg az anyatejes babáknak kijáró védelmet, de ez azért a civilizációban jellemző orvosi ellátás mellett már nemigen vezet végzetes katasztrófákhoz.
A korszerű csecsemőtápszerek csak extra minőségű, gondosan bevizsgált tehéntejből készülnek, és rengeteg speciális táplálási problémára is megoldást kínálnak, még akkor is ha az anyatej képességeit sosem lesznek képesek túlszárnyalni. Vannak hipoallergén (HA), kis részecskékre lebontott tápszerek, allergiára hajlamos csecsemők számára, vagy bukásra, hasfájásra hajlamos, nem gyarapodó babáknak anti-reflux (AR) tápszereket írhat a gyermekorvos, stb.
A baba négy hónapos korától a tápszerek recept (és támogatás) nélkül kaphatók, és csak pénztárcánk és igényeink (és a baba igényei) szerint kell tudnunk választani.


☻Tipp & Trükk
Választhatunk olyan tápszert, amely igen hasonlatos az anyatejhez, még a baba széklete is megtévesztően hasonlatos lesz az anyatejes babákéhoz. A legkorszerűbb tápszerek prebiotikus rostokat, vagy bifidust, azaz “jó bacikat” tartalmaznak.


☻Tipp & Trükk
A tápszer kiválasztásánál figyelj arra is, tartalmaz-e a tápszer hozzáadott kristálycukrot. A baba fogainak érdekében olyat válassz, amelyik nem tartalmaz hozzáadott kristálycukrot (glukózt) a tejcukron (laktózon) és gyümölcscukron (fruktózon) kívül.


A régen jellemző tehéntejes táplálás – ami sok táplálék allergia gyökere volt – ma már egy-, de jó esetben inkább hároméves korig a tápszereknek köszönhetően szerencsére szinte teljesen kiszorult a csecsemőtáplálási gyakorlatból.
A fenti különbségeken túl a tápszeres táplálás egyik legfőbb sajátossága az, hogy itt nem jellemző az igény szerinti szoptatásra jellemző szétzilált napirend, hiszen a babák a napi szükségletüknek megfelelő táplálékot a nap folyamán egyenlő időközönként, egyenlő adagokban kapják meg.
Az éjszakai etetésnek is sokkal kisebb a jelentősége éppen ezért, hiszen napközben a jó étvágyú baba elfogyasztja a napi adagját, tehát az éjszakai tápszeres etetésre rendszerint normál súlyú csecsemőnél nincsen szükség, és ezt a babák bizonyos idő után maguk is “belátják”.
Sokszor támadják a tápszeres táplálást abból a szempontból, hogy a baba-mama szoros testkontaktusa nem jöhet létre a cumisüveg beiktatása miatt.
Ez nem igaz, ha a mama ugyanúgy átöleli a babát, mint ahogy azt szoptatáskor tenné, és a baba számára a cumisüveg nem egy rideg tárgyként funkcionál, hanem a táplálkozás mamához tartozó, elválaszthatatlan részeként!
Bár sok ellenzője van a cumisüveg használatának, az én véleményem az, hogy a mesterséges táplálás végleg elveszíti az intimitását és nyugalmát, ha a mama újszülött babáját akrobata mutatványként pohárból próbálja megitatni. A pohár, a csőröspohár és a különféle visszafolyást gátló varázsitatók szerintem egyéves korban válnak érdekessé és igazán hasznossá az önállósulni vágyó kisgyerek számára.
Támadják a cumisüveget amiatt is, hogy a gyengén, de azért szopó babákat végleg leszoktatja az anyamell szívásáról. A legtöbb baba azonban nem szívesen mond le az anyamellről, ha teheti, de ha így is lenne, a cumisüveg-cumit gyártó cégek is kirukkoltak egy-két érdekességgel az utóbbi időben. Az egyik fejlesztési irány a baba szájának formáját igyekszik követni kiképzésében, a másik szerint az anyamell kerekded formáját utánozzák a gumicumik, ezzel kiküszöbölve a cumisüvegből való táplálás korábbi hátrányait.
A nap folyamán egyenletes adagokban való mesterséges csecsemőtáplálás mellett az anyák – ha más módon is, mint az anytejes táplálásnál – egész nagy szabadsággal élhetnek. A tápszeres táplálást időről időre a nagymama vagy az apa is átveheti, tehát nemcsak a babával együtt lehet kimozdulni otthonról. Ha a mama a babát is magával viszi, akkor pedig előre meg tudja tervezni, hány étkezést kell házon kívül megoldania.
A tápszert természetesen mindig frissen kell elkészíteni – ez nem egyszerű szólam a tápszerek csomagolásán. Hiába készül a tápszer extra minőségű tejből, hiába megy át rengeteg laboratóriumi vizsgálaton mielőtt a patikába kerül, azért csak élő anyag, amely bizonyos mikroorganizmusokat tartalmaz. Porított állapotban ezek a bacik nem képesek szaporodni, a vízzel oldott tápszerben azonban megindul az élet, ha nem kerül azonnal elfogyasztásra.
Ezért van szükség a cumisüveg, az etetőcumik, és minden, a tápszerrel érintkező eszköz kifőzésére, fertőtlenítésére is.

☻Tipp & Trükk
A tápszer amit a csecsemőnek adunk, akkor megfelelő hőmésékletű, ha csuklónkra cseppentve sem túl melegnek, sem túl hidegnek nem érezzük. Sose nyaljuk meg a baba cumiját!


Mit tegyen az, aki utazni kényszerül?
Olvastam már olyan tanácsot, hogy ilyenkor a kifőzött cumisüvegekbe adagoljuk ki előre a tápszert, amihez már “csak” a felforralt és hatvan fokra lehűtött vizet kell beszereznünk.
Ez a “jótanács” több sebből vérzik:

o Sose adagoljuk ki a tápszert előre a csomagolásából, mert azonnal nedvesség érheti.
o Sose használjunk a tápszerhez bizonytalan eredetű vizet.
o Mindig saját, kimosott edénykénkben forraljuk a tápszerhez használandó vizet.

☻Tipp & Trükk
Az utazás előtt a kifőzött cumisüvegekbe forralt vizet készítsünk. Ezt adagonként, a megfelelő időben melegítsük fel kívülről (strandon például egyszerűen a napon)! Ezt követően adagoljuk bele a tápszerport, amit mindig gondosan visszazárunk és hűvös helyen (pl. hűtőtáskában) tartunk!


Ha már a tápszerhez használható víz szóbakerült:
Mi van a csapvízzel?
A saját otthonunkban megszokott csapvizet, ivóvizet legtöbbször minden gond nélkül használhatjuk felforralva, hacsak a védőnő nem figyelmeztet a víz magas nitrát tartalmára.

☻Tipp & Trükk
Ha utazásunkkor nem vagyunk meggyőződve az ottani csapvíz ivóvíz minőségéről, akkor használjunk alacsony oldott ásványi anyag (különösen nátrium) tartalmú, szénsavmentes ásványvizet. Az ásványvizek nagy része nem kifejezetten ajánlott a csecsemő táplálására, erre a célra csakis átmenetileg használjunk, minél “gyengébb” ásványvizet.